Сесията на британския парламент е най-дългата от 350 години насам

Сесията на британския парламент е най-дългата от 350 години насам

Сесията на британския парламент е най-дългата от 350 години насам

В безизходица за начините да постигне излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, текущата сесия на британския парламент стана най-дългата от Английската гражданска война (1642 - 1651) насам, съобщи Ройтерс, като се позовава на съобщение на библиотеката на Камарата на общините.

Парламентарните сесии във Великобритания обикновено продължават една година, от пролет до пролет, но след изборите през юни 2017 г. правителството обяви, че ще проведе необичайна двегодишна сесия, за да се справи с усложненията на Брекзит.

След като обаче сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит беше отхвърлена от парламента три пъти и при безизходицата на депутатите да намерят път напред, в момента няма признаци правителството да планира да сложи край на настоящата сесия.

Според библиотеката на Камарата на общините парламентарната сесия стана най-дългата за последните 350 години на 7 май, а днес тя вече ще има 300 пленарни заседания. Това я прави втората най-дълга сесия за всички времена, предаде БТА.

До абсолютния рекорд обаче на парламента му остава доста време. Най-дългата сесия, известна като "Дългият парламент", е продължила от ноември 1640 г. до април 1653 г. или общо 3322 дни.

Вчера, след поредния кръг от разговорите между правителството и опозиционната Лейбъристка партия, говорител на премиера Тереза Мей съобщи, че двете страни продължават да търсят път напред по въпроса за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ