Северна Македония разпусна парламента преди предсрочните избори през април

Северна Македония разпусна парламента преди предсрочните избори през април

Северна Македония разпусна парламента преди предсрочните избори през април

Република Северна Македония днес разпусна парламента в очакване на обявените предсрочни парламентарни избори, които ще се състоят на 12-и април. Решението за разпускането му бе взето от председателя Талат Джафери.

Преди да се разпусне, парламентът прие Закона за прокуратурата, Закона за изменение и допълнение на Съвета на прокурорите и измененията на Закона за отбраната. Бяха приети още и Законът за защита на личните данни, промените в Закона за аудио и аудиовизуални медийни услуги, Законът за Инспектората за използване на езиците и Законът за управление на движението на делата в съдилищата, както и Законът за градско озеленяване, информира БГНЕС.

За 3 години в Северна Македония настъпиха решаващи промени. Бе поставено трудно начало на пътя на управляващата партия СДСМ с лидер Зоран Заев през 2017 г., след като бившият президент Георге Иванов отказваше месеци наред да връчи мандат за съставяне на правителство.

На изборите на 11 декември 2016 г. ВМРО и Груевски спечелиха най-много места в парламента, но така и не успяха влязат в коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да могат да продължат да управляват.

Партията на Заев СДСМ се договори за коалиция с три албански партии и създаде ново мнозинство в парламента от 69 депутати от общо 120. Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи на Заев мандат за съставяне на правителството. Това доведе до погром в парламента на 27-ми април 2017г., при който лидерът на Социалдемократическия съюз и още 8 души бяха ранени.

Сред първите успехи на правителството на Заев е Договорът за добросъседство с България от 1 август 2017 г., който според мнозина анализатори, отваря вратите на държавата към евроинтеграцията й.

На 17 юни 2018 г. бе подписан Преспанският договор с Гърция, с който се решава спорът за името на страната. С него тя се преименува на Република Северна Македония и променя конституцията си, а Гърция подкрепя членството ѝ в НАТО и ЕС и установява стратегическо партньорство с нея.

Северна Македония практически е вече член на НАТО и очаква покана за преговори за присъединяване към Европейския съюз. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ