Северноирландските юнионисти настояват за премахване на предпазния механизъм от сделката за Брекзит

Северноирландските юнионисти настояват за премахване на предпазния механизъм от сделката за Брекзит

Северноирландските юнионисти настояват за премахване на предпазния механизъм от сделката за Брекзит

Предпазният механизъм за ирландската граница в споразумението за Брекзит трябва да бъде отменен, заяви лидерът на северноирландската Демократическа юнионистка партия Арлийн Фостър, която подкрепя правителството на малцинството на Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

"Предпазният механизъм беше трайният и фундаментален недостатък на споразумението за напускане на ЕС", заяви Фостър пред "Скай нюз". "Много важно е този механизъм да бъде отменен", добави тя.

"Наистина се надяваме, че нашият нов премиер ще се справи с проблема, ще успее да накара тези в Европа, и особено в Дъблин, да проумеят факта, че не могат да разделят Великобритания, защото на практика предпазният механизъм прави това", подчерта Фостър.

Великобритания ще трябва да предложи на своята провинция Северна Ирландия референдум за отделяне от страната, ако правителството в Лондон се ориентира към "твърд" Брекзит, заяви лидерката на "Шин фейн" Мери Лу Макдоналд. "Шин фейн" е най-голямата националистическа партия в Северна Ирландия, предаде БТА.

"Не знам как Великобритания може да изведе тази част на Ирландия от Европейския съюз и да каже със сериозно изражение на който и да е от нас, които живеем на този остров, че не трябва да получим демократичната възможност да решим своето бъдеще", заяви Мери Лу Макдоналд. "Мисля, че това би било изключително скандално", добави тя.

По време на посещение в Северна Ирландия днес британският премиер Борис Джонсън заяви, че неговият водещ приоритет е да възстанови правителството на националното единство на провинцията, което разделя властта между партиите, представляващи интересите на юнионистите и националистите. Работата на правителството беше спряна преди две години и половина поради разногласия между партиите.

Джонсън добави, че очаква на днешните срещи с местни партии да бъде обсъден и въпросът за Брекзита.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ