Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ще остане ли Порошенко президент на Украйна, питат руските издания

Снимка: Guliver/ Getty Images

Президентът на Украйна Петро Порошенко, който се бори за втори мандат, няма да се яви в петък на стадион "Олимпийски" в Киев за дебати с актьора Володимир Зеленски преди балотажа между двамата кандидати в неделя, информират източници на "Известия" в украинската столица.

Първият зам.-председател на Върховната рада Ирина Герашченко потвърждава пред руския вестник, че Порошенко няма да говори на стадиона, а по телевизията. Щабът на сегашния президент се опитва да представи Зеленски, който спечели първия тур, като човек, който се страхува от пряк диалог - но и самият президент също не напира да дискутира, коментират експерти на "Известия".

Междувременно хора от партията "Блок на Петро Порошенко" вече допускат, че той ще изгуби надпреварата. Водачът на парламентарната й група Артур Герасимов заявява пред всекидневника, че в такъв случай властите без провокации ще предадат мирно държавното ръководство на победителя.

Шоуменът Зеленски убедително изпреварва своя съперник в рейтингите из цяла Украйна, отбелязва онлайн изданието "Ридус".

Медиите припомнят огласени вчера данни от анкета на киевски социолози, според които във втория тур Володимир Зеленски ще получи 72,2 на сто от гласовете, а действащият президент - 25,4 процента.

В общественото съзнание Порошенко е човекът, разпалил войната в сепаратистки Донбас, отнела живота на хиляди. Затова жителите на неконтролираните от Киев територии в Луганска и Донецка област гледат на Зеленски почти със симпатия, пише "Ридус".

Войната, проточила се пет години, изтощи Донбас - за мнозина тук е безразлично какви знамена ще се реят утре над административните сгради, само и само да млъкне артилерията и редовно да се плащат заплати и пенсии. Но днешният украински режим е неприемлив дори за аполитичните местни жители, които "си траят" - прекалено много хора са убити от украинската армия, действала под командването на Порошенко. При все че Зеленски по никой начин не е проруски кандидат, в съзнанието на мнозина жители на Донбас той е кандидат на мира, добавя електронният вестник.

Още преди първия тур от украинските избори някой подхвърли сензацията "Ще дават руски паспорти на Донбас" и лавината от слухове стремително се понесе нататък. Интересът към изборите в Украйна тутакси спадна. Какви ти избори! Къде са паспортите?! - разказва "Комсомолская правда".

Кремъл смята да предоставя руско гражданство по облекчена процедура на хората от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна. Това може да стане с указ на президента Владимир Путин, потвърдиха източници, цитирани вчера от медиите в Русия.

"Слухът за паспортите подкрепи морално Донбас в това проточило се безвремие, където няма нито мир, нито война", продължава "Комсомолская правда" в предизборния си репортаж.

"Хората естествено са уморени и меко казано, не много доволни", обяснява донецкият политолог Андрей Бабицки. Според него обаче Киев "напразно разчита недоволството им да се превърне някак в обич към Украйна" - сепаратистките територии "вече към 80 на сто са (територии) на Русия, останали са само дребни бюрократични и юридически формалности".

Може ли да оцелее "нещастният брак" на президента Порошенко с Украйна и как ще стане това, разсъждава "Комерсант".

"Първият сценарий е някаква катастрофа, форсмажорно събитие, което изцяло да преобърне ситуацията. Инцидент с Володимир Зеленски, който ще се изпари някъде, ще полудее, ще се откаже от изборите, ще заяви, че всъщност се е снимал в нов сериал, ще избяга в чужбина при своя покровител, олигарха Игор Коломойски. Или, пристигнал на стадион "Олимпийски", ще се провикне: "Да живее Путин!"

Втори сценарий: безпрецедентни фалшификации, след които ЦИК ще прояви смелостта да провъзгласи за президент Порошенко. Според привържениците на тази версия победител ще е онзи, който спечели "битката за ЦИК".

Дори обаче да си представим, че нелюбимият, но опитен Петро Порошенко открие начин и накара Украйна да остане с него още пет години, това не обещава нищо добро нито на него самия, нито на страната. Има доста примери как са приключвали подобни истории и в Украйна, и в други страни" - винаги има "риск от социална експлозия", предупреждава "Комерсант".

 

По материали на БТА

още по темата
още от Политика