Шефът на Европол: В Европа има около 30 000 потенциални терористи

Шефът на Европол: В Европа има около 30 000 потенциални терористи

Шефът на Европол: В Европа има около 30 000 потенциални терористи

Около 30 хиляди души в Европа са потенциално част от терористични общности, заяви в интервю за bTV директорът на Европол Роб Уейнрайт. По думите му България и всички страни в Европа са застрашени от тероризма.

„Нещата не са толкова ясни. Тези хора са вдъхновени, но не са подчинени на „Ислямска държава” (ДАЕШ), уточни Уейнрайт. 

Основните заплахи днес срещу Европа са много комплексни – има експлозия от терористичната дейност през последните години, има киберзаплахи и много групи, които наподобяват мафии в много държави, коментира директорът на Европол.

Той коментира атентата в Сарафово преди години: „Това беше един от най-важните случаи в историята на тероризма, в който Европол оказа съдействие. Българските власти ни дадоха пълен достъп, успяхме да постигнем много в разследването”.

Днес в София ще се състои срещата на съвместната група за парламентарен контрол над Европол. Заради това отново ще има ограничения на движението около НДК. Забранява се влизането и паркирането на коли по ул. "Доспат" - между бул. "Витоша" и ул. "Баба Неделя"; по ул. "Баба Неделя и по ул. "Д-р Христо Стамболски".

Съпредседател на срещата е председателят на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов. Групата ще обсъди киберсигурността, борбата с тероризма и превенцията на организираната престъпност, съобщи БНТ.

Съвместната група е единствената по рода си форма са осъществяване на парламентарен контрол над дейността на Европейската полицейска служба, като в нея членуват представители на Европейския парламент и националните парламенти на 28-те страни-членки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ