нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шест опозиционни партии в Унгария правят общ фронт срещу Орбан

Снимка: Guliver/ Getty Images

Шестте основни унгарски опозиционни партии преглътнаха разногласията си и дадоха заявка да сформират съюз, за да победят премиера Виктор Орбан и неговата партия Фидес на следващите парламентарни избори, които ще бъдат през 2022 г.
Новата коалиция ще включва много различни партии, от крайнолеви до десни, които излизат с обща декларация, че са чули гласа на избирателите си и са готови да преодолеят разногласията, предаде Франс прес.
Партиите се съгласяват да разработят обща програма за управление и да представят единни кандидати срещу партията на Орбан във всички 106 избирателни окръга на страната. Ще бъдат организирани и първични избори в случай на разногласия при избора на кандидатите.
Орбан спечели с голяма преднина три избори от 2010 г. насам благодарение отчасти на реформи на изборния закон, припомня БТА. Една обединена опозиция обаче ще го постави в затруднено положение.
Националистът Орбан е обвиняван от опозицията и от някои от партньорите си в ЕС, че води Унгария към авторитарен режим, който се отклонява от ценностите на ЕС, по-специално в областите на обществените свободи и имиграцията.

още от Политика