Швеция върви към предсрочни избори

Швеция върви към предсрочни избори

Швеция върви към предсрочни избори

Швеция е изправена пред предсрочни избори, ако политическите партии не прекратят противоборството, което остави страната без ново правителство три месеца след парламентарните избори, предаде Ройтерс.

"Партиите водят Швеция към предсрочни избори", заяви председателят на шведския парламент Андреас Норлен след като днес парламентът отхвърли лидера на социалдемократите Стефан Льовен като премиер за втори мандат.

"Затова реших, че трябва да започна стъпки с цел да се подготвим за това", заяви председателят на Риксдага.

След като изборите през септември не излъчиха категорично мнозинство, левоцентристкият и десноцентристкият блок не успяха да постигнат сделка за ново правителство, което да не допусне антиимигрантската партия "Шведски демократи" да играе роля в политиката, припомня Ройтерс.

Депутатите днес отхвърлиха с 200 срещу 116 гласа втори мандат за Льовен, който сега е и.д. премиер. Парламентът вече беше гласувал за отстраняването му при задължителен вот през септември, но отхвърли и лидера на десноцентристите Улф Кристерсон като премиер, предаде БТА.

"Устремили сме се с висока скорост към нови избори", каза днес малко преди гласуването Кристерсон, лидер на Умерената партия.

Кристерсон бе отхвърлен миналия месец с вот, в който Партията на центъра и либералите - формално част от неговия четирипартиен десноцентристки Алианс, отказаха да го подкрепят. Лидерката на Центъра Ани Лууф каза тази седмица, че остава твърдо решена да не позволи на Шведските демократи - популистка партия с корени в крайната десница, да влияят върху политиката, което би се случило, ако правителство на малцинството на Алианса поеме властта.

Парламентът може да отхвърли още две кандидатури за премиер, преди да стане задължително насрочването на нови избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ