Шведският парламент преизбра социалдемократа Стефан Льовен за премиер

Шведският парламент преизбра социалдемократа Стефан Льовен за премиер

Шведският парламент преизбра социалдемократа Стефан Льовен за премиер

Шведският парламент преизбра днес лидера на социалдемократите Стефан Льовен за премиер на страната, предадоха световните агенции.

Това ще е втори мандат на поста за Льовен, който е министър-председател на Швеция от 2014 г.,

В подкрепа на Льовен гласуваха 115 депутати от 349-членния еднокамарен парламент, докато 153 гласуваха „против“, а 77 „въздържали се“, информира БТА.

В Швеция, за да бъде утвърден министър-председател, е достатъчно да няма мнозинство срещу него в парламента, отбелязва Ройтерс.

Гласуването сложи край на политическата безизходица, в която Швеция изпадна преди повече от четири месеца след парламентарните избори през септември, които не излъчиха ясен победител. Тогава левоцентристката коалиция начело с Льовен и десноцентристкият съюз на практика получиха равни резултати и националистическата, антиимигрантска партия Шведски демократи, която постигна силен резултат, изглеждаше в позиция на балансьор.

Миналата седмица обаче премиерът социалдемократ постигна историческа сделка с Партията на центъра, Либералите и Зелените. Така той получи подкрепата на десно- и левоцентристки формации и не позволи на Шведските демократи да имат глас в политиката, отбелязва Ройтерс.

Франс прес посочва, че в съответствие с договореното програмно споразумение новото правителство на малцинството ще включва социалдемократите на премиера и Зелените и ще бъде поддържано в парламента от Партията на центъра и Либералите, които бяха в опозиция през първия мандат на Льовен.

При гласуването днес шведският премиер бе подкрепен от своите социалдемократи и от Зелените. Депутатите от Партията на центъра, Либералите и от Лявата партия се въздържаха, а колегите им от десницата гласуваха против Льовен.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ