Силата на продължителната реч

Продължителната реч често може да ни се стори скучна и отегчаваща, но в САЩ тя има силна власт. Така нареченият filibuster (продължителна реч) е политическа процедура, при която един или повече членове на парламент или конгрес обсъждат толкова дълго предложен законодателен акт, така че да забави или напълно да предотврати вземането на решение по предложението.

Понякога се нарича „разговор за законопроект до смърт“ и се характеризира като форма на възпрепятстване в законодателния орган или друг орган, вземащ решения. Тази форма на политическа обструкция идва чак до древните римски времена и може също да бъде отнесена към синоним на политическа каменна стена.

Поради често крайно дългия период от време, необходим за успешен filibuster, много умели оратори прибягват до отклоняване от темата, след като изчерпят това, което имат да кажат по конкретния повод. Известни са стигащи до абсурди прийоми от миналото, когато оратори са чели закони от различни държави, рецитирали са речи и дори са чели готварски книги и телефонни указатели, за да "бавят топката" колкото се може по-дълго.

В днешно време се подхожда малко по-сериозно към подобен тип речи, но целта им остава една и съща - забавяне на законодателно решение. За да се избегнат подобни ситуации в много държави е въведен времеви лимит за речи.

В разгара на избора за кандидат на Демократичната партия за президент на САЩ, Mojoblitz се пошегува с една такава реч на Бърни Сандърс от 2010 година, като добави бийт към нея.

През декември 2010 г., когато е на 69 години, сенаторът Берни Сандърс изнася 8,5 часова реч пред Сената, която използва, за да изрази загрижеността си за сделка за намаляване на данъци, която тогавашният президент Обама сключва с републиканците в конгреса.

Вижте повече във видеото (ако имате търпение): 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ