Симеонов: Кой гарантира сделката за ЧЕЗ?

Симеонов: Кой гарантира сделката за ЧЕЗ?

Симеонов: Кой гарантира сделката за ЧЕЗ?

Опозицията има интерес от свалянето на правителството, включително и партиите, които не са удовлетворени от резултатите на последните парламентарни избори и не са в парламента - jези, които правят изявления, които прекалено раздуват този случай. Това заяви пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Валери Симеонов в коментар на извънредното изявление на премиера Бойко Борисов от вчера за опити за разклащане на управлението.

Попитан за сделката за ЧЕЗ, Симеонов заяви, че е нормално при пазарна икономика да има сделки. Но според него е скандално това, че лицето, което е представено за купувач, няма никаква сериозна история и опит в управление. Това, по думите му е свързано с рискове за бъдещо управление на една голяма и сложна система. Българската енергетика е добре работеща система, както държавната, така и частната част, заяви Симеонов и допълни, че тя не трябва да отива в ръцете на хора, които "нямат хабер от управление, инвестиции и прочее". "Как ще прецени Гинка дали един трафопост трябва да бъде подменен, след като тя не знае дори какво значи трафопост?", попита още Валери Симеонов. 

Въпросите са много, не е ясно дали тази сделка ще стане, коментира Симеонов. "Кой гарантира, че тази сделка ще стане, при положение че никаква гаранция няма, че ще бъдат отпуснати кредити? Има неясноти по отношение на капитала, който участва, свързват го с руски граждани с недобра слава", каза той и призова да се изчака утрешното заседание на парламентарните комисии, на което ще бъдат изслушани становища на ДАНС, КЕВР, КЗК, НАП.

На въпрос вицепремиерът заяви, че одържавяването на ЧЕЗ не е решение. "Имаме тъжни примери на държавни предприятия, които работят с много по-голям персонал, отколкото частни предприятия. Поддръжката на този персонал и на съответните системи в енергетиката са свързани с по-големи разходи и т.н.", коментира той, цитиран от БТА. Такива действия биха върнали България с 30 години назад, нали се сещате кой одържавяваше и какви бяха резултатите от това, допълни той.

В отговор на въпрос Симеонов заяви, че е научил за сделката от медиите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ