Синдикатите внесоха над 100 000 подписа за промени в социалното законодателство

Синдикатите внесоха над 100 000 подписа за промени в социалното законодателство

Синдикатите внесоха над 100 000 подписа за промени в социалното законодателство

Президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов внесоха в Министерството на труда и социалната политика подписка за промени в социалното законодателство. В нея се настоява за нормативни промени, чрез които да се постигне: значително увеличаване на заплащането за нощен труд и за време на разположение като функция от минималната работна заплата за страната; въвеждане на сумирано изчисляване на работно време само за производства с непрекъсваем (непрекъснат) технологичен режим на работа; гарантиране на реалното отчитане и заплащане на положения извънреден труд при сумирано изчисляване на работно време и увеличаване на заплащането му на 75 на сто (в почивни дни) и 100 процента (на официални празници). Тя е подписана от 101 586 работещи българи.

"Диалогът по промените в Кодекса на труда ще продължи, тъй като темите, свързани с работното време, с отпуските и с почивките са едни от темите, които са важни по отношение на регулацията на пазара на труда. Част от предложенията по отношение на сумираното изчисляване на работното време са намерили отражение в предложените промени на Кодекса на труда, като намаляване на времето от 6 на 4 месеца, по отношение на нощния труд също беше направена стъпка напред", каза министър Деница Сачева след срещата си със синдикатите.

Двата синдиката поискаха и ограничаване на нощния труд, който в момента полагат около 400 000 души. Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е добре, че има стъпка напред по отношение на заплащането за нощен труд, но исканията на синдиката са добавката да е в процент от основната, а не от минималната заплата. 

Припомняме, че социалното министерство публикува за обществено обсъждане промяната, с която допълнителното заплащане за час нощен труд от началото на следващата година да бъде 0,15 на сто от минималната заплата, но не по-малко от 1 лев. Сега минималната ставка е 25 стотинки на всеки отработен час за времето между 22.00 часа и 6.00 часа сутринта. Предстои този нормативен акт да бъде приет от МС още в следващия месец.  

Днес извънредно ще заседава и Националният съвет за тристранно сътрудничество. Бизнес, синдикати и държава се събират за първи път присъствено от 13 март, когато бе въведено извънредното положение у нас заради коронавируса. Те ще дискутират проекта на постановление, с което схемата за запазване на работните места, известна като 60 на 40, да се продължи до края на септември. Освен че ще отпаднат редица пречки пред бизнеса да продължи да я ползва или да се включи, ако до момента не го е направил, ще се даде и възможност по схемата в някои сектори да се наемат безработни. Предлага се още компенсациите да са на базата на осигурителния доход за месец май. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ