Ситуацията с Навални провали две посещения на Лавров в чужбина

Ситуацията с Навални провали две посещения на Лавров в чужбина

Ситуацията с Навални провали две посещения на Лавров в чужбина

Заради ситуацията около руския опозиционер Алексей Навални се провалиха две посещения в чужбина на външния министър Сергей Лавров, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Независими лаборатории в други държави потвърдиха заключението на Германия, където се лекува Навални, че пациентът е отровен с руско бойно отровно вещество, съобщи Берлин. Москва изтъква, че още не е видяла доказателства за това, и отрича да е замесена. Тези дни Лавров обвини Запада, че използва предполагаемото отравяне на критика на Кремъл като претекст, за да наложи нови санкции на Русия.

Първият дипломат на Германия Хайко Маас отказа участие в тържествата по повод руско-германската Година на научно-образователните партньорства, след което Лавров също отмени визитата си в Берлин. Неясна остава съдбата на следващата "кръстосана" година под наслов "Икономика и устойчиво развитие".

Застрашен е и главният двустранен икономически проект - газопроводът "Северен поток-2". Това не създава предпоставки за укрепване на стопанските връзки. А френските власти "в светлината на текущата ситуация" отложиха за неопределено време насрочените консултации с Русия във формат "2 + 2" - с участие на външните министри и министрите на отбраната, посочва "Комерсант".

Ситуацията естествено е свързана с Навални, при все че Париж, Берлин и Москва предпочитат да не го заявяват направо. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани вчера "да не се правят прибързани изводи, че (ситуацията с Навални) влияе върху нашите отношения с цял ред европейски страни", защото "няма никакви фактори . . . за негативно влияние". Париж и Берлин очевидно мислят другояче, заключава "Комерсант".

Изострянето на отношенията на Москва с Берлин и Париж поставя под въпрос по-нататъшното съществуване на "нормандската четворка" - германско-френско-руско-украински формат, създаден през 2014 г. за обсъждане и одобрение на стратегия за уреждане на конфликта в Донбас, отбелязва "Независимая газета".

Въпросът за нова среща на "четворката" все още "виси във въздуха". Също и перспективите пред украинския президент Володимир Зеленски и партията му "Слуга на народа". Без напредък по пътя към мир рейтингите на президента и на неговата политическа сила в навечерието на местни избори просто ще спаднат до нулата, пише изданието.

Пазарът в Русия не реагира на призивите от Европа за санкции за нарушения на човешките права по повод инцидента с Навални, констатира "Известия", според чиито експерти "инвеститорите вече са свикнали да гледат спокойно на подобни изявления".

Ако се появи нов санкционен механизъм, той фактически няма да се отрази на руската икономика. Също като "закона Магнитски" в САЩ той най-вероятно ще съдържа ограничения срещу отделни личности и ще има характер на демонстрация, прогнозира изданието под заглавие "Презумпция за санкционност".

Руският сенатор Константин Косачов заявил пред "Известия", че призивът на ЕС за налагане на санкции срещу Москва, преди да приключи разследването, свързано с Навални, нарушава системата от европейски ценности, сред които е върховенството на закона. Европейската комисия пояснила за всекидневника, че рестрикциите засега се разработват, преди да бъдат съгласувани между членките на общността, а после одобрени от Съвета на ЕС.

Газопроводът "Северен поток-2" логично се озова в центъра на остра полемика, но значението на енергийната тема в ЕС вече е различно, изтъква в коментар за руско-германските отношения "Росийская газета".

От търговска гледна точка и що се отнася до сигурността на доставките, партньорството с Русия все още е съществено. Но в политически план днес то по-скоро е бреме - експанзионистичните нагласи вече са по-скромни, а търканията в ЕС заради Русия затрудняват за Берлин политиката по други направления, се казва в материала.

"Ако опростим картината, виждаме следното. Германия като главна страна в Европа вече не смята за приоритет разпространението на европейския модел в източна посока. А Русия, дълго време разглеждала отношенията с Европа като ценни сами по себе си, спира да ги възприема по този начин, започвайки да търси по-тесни връзки с Азия. Тъй че конкретните обстоятелства, предизвикали днешното изостряне, са повод, а не причина за промените", добавя московският официоз.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ