Скандали в парламента за оставката на Бисер Петков

Скандали в парламента за оставката на Бисер Петков

Скандали в парламента за оставката на Бисер Петков

Истински скандал се разрази в парламента по повод гласуването на оставката на социалния министър Бисер Петков. Припомняме, че в петък следобед изненадващо премиерът поиска Петков да напусне поста си и предложи министерското място в МТСП да се заеме от сегашния зам.-министър на образованието Деница Сачева. Доводът за исканата оставка беше забавяне в темповете на работа на социалното министерство.

Днес народните представителите трябва да гласуват предложената от Борисов кандидатура. От началото на кабинета „Борисов 3” Деница Сачева е зам.-министър на образованието, а в предишното правителство на ГЕРБ тя беше зам.-министър на труда и социалната политика.

Заради рокадите в кабинета, обаче, страстите в залата се нажежиха и се стигна до размяна на остри реплики.

„Няма да подкрепим рокадите в кабинета. Смяната на министър на принципа „стани да седна“ няма да реши проблемите. Министър Сачева ще завари същите проблеми, които ги има в министерството. Съвсем скоро към тези проблеми ще бъдат добавени още други. Социалното разслоение в обществото е това, което дразни всички български граждани“, заяви народният представител от ДПС и председател на социалната комисия д-р Хасан Адемов по време на дебатите, цитиран от Агенция "Фокус". 

„Искаме всеки един от присъстващите министри да ни запознае защо не може да работи с министър Бисер Петков.", настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. Тя визира обясненията на премиера Борисов за смяната на Петков. Една от посочените от него причине бе, че "повечето министри вече не искат да работят с него".

"Колеги, вие дали прочетохте решението за смяната на министри? Някъде да сте видели мотиви? Тук няма нито една дума за мотиви. Единствените думи на премиера за смяната са, че никой министър в кабинета не иска да работи с Бисер Петков. Какво значение имат кадровите промени, когато е сбъркан моделът“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Имам чувството, че присъствам не на избор на министър, а на папа. Защо пак тази истерия? Защо е този негативизъм? Защо е това отрицание? В края на краищата министърът е представител на една от управляващите партии и той е длъжен да изпълнява програмата за управления. Не му вменявайте чак такива възможности да извършва мащабни вселенски злодейства като Дарт Вейдър. Тя ще изпълнява решението, което се взима точно от тази политическа коалиция. Искам да успокоя колегите от БСП и ДПС, че никакви залитания няма да има“, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„За оставката на социалния министър винаги има поводи и достатъчно критична маса. Не ме изненадва оставката на министъра на труда и социалната политика, а че цялото правителство не си подава оставка. Икономическата и особено социалната политика на това правителство е катастрофална за държавата“, каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков.

„Позицията на „Атака“ е ясна - ние настояваме Законът за социалните услуги да бъде отменен. Искаме да чуем и позицията на г-жа Сачева. Също така за Истанбулската конвенция“, заяви пък позицията на „Атака“ Десислав Чуколов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ