Слави отвърна на премиера: Има законова процедура по Конституция

Слави отвърна на премиера: Има законова процедура по Конституция

Слави отвърна на премиера: Има законова процедура по Конституция

Лидерът на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов излезе с първи коментар, след като станаха ясни окончателните резултати от изборите. Според данните на ЦИК, най-голяма подкрепа от избирателите получава коалицията ГЕРБ-СДС с 26.18% от гласовете, а второто място заема партия "Има такъв народ" с 17.66%. 

"По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея", написа той във Facebook.

Коментарът му идва след днешното изказване на премиера Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет, когато Борисов заяви, че Слави Трифонов трябва да поеме отговорност за съставяне на правителство.

"Ние носихме отговорност до изборите. Оттук нататък колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе да си поеме отговорността. Най-колегиално го моля да започне да си прави състава на правителството. Да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове. Ако толкова им е нужно, имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата, аз си я обичам", гласеше коментарът на премиера и лидер на ГЕРБ.

По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много...

Posted by Слави Т. Трифонов on Wednesday, April 7, 2021

От лаконичната реакция на Слави във Фейсбук по-скоро става ясно, че ще изчака да се завърти продедурната рулетка с връчването на мандати. По Конституция, президентът първо връчва мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила според изборните резултати. Ако тя не успее да състави кабинет, се връчва мандат на втората политическа сила. При втори провал на опит за съставяне на правителство президентът има право да връчи третия мандат на политическа сила по свой избор от тези, които са успели да преминат четирипроцентната бариера за влизането в парламента.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ