Трифонов реагира на критиките на Борисов за промените в Изборния кодекс

Трифонов реагира на критиките на Борисов за промените в Изборния кодекс

Трифонов реагира на критиките на Борисов за промените в Изборния кодекс

Явно в ГЕРБ още не са осъзнали, че времето, в което нямаше кой да им разобличава лъжите свърши. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. 

В поста си Трифонов реагира на критиките на премиера Бойко Борисов за бързото обнародване на промените в Изборния кодекс, за въведеното видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и за твърденията относно машинното гласуване и закупените машини. Трифонов припомня за промените в Изборния кодекс, приети през 2016 г., когато президент е Росен Плевнелиев, десет дни преди президентските избори. 

"Десислава Атанасова от ГЕРБ твърди, че благодарение на "новите варвари" (сред които явно сме и ние от "Има такъв народ") за първи път за една нощ е приет и обнародван нов Изборен кодекс", пише Трифонов, след което припомня, че сегашните изменения в Изборния кодекс са приети на 29 април 2021 г., а са обнародвани на 1 май 2021 г. 

Трифонов реагира в поста си и на втората пресконференция на ГЕРБ, по време на която депутатът Тома Биков коментира предстоящите консултации при президента Румен Радев за назначавенето на нов състав на ЦИК. Трифонов определя като лъжа думите на Тома Биков, че не се знае на какви критерии трябва да отговарят членовете на ЦИК. 

"Напомняме на Тома Биков да прочете, че в чл. 50 на Изборния кодекс се съдържат изискванията към членовете на ЦИК, които не са променени, така че президентът няма никакви правомощия да определя сам изискванията или членовете на ЦИК", написа още Трифонов в социалната мрежа. 

Лидерът на "Има такъв народ" коментира и думите на премиера Бойко Борисов относно въведеното видеонаблюдение. "Не знам дали депутатите на Борисов са спали, но въпросният текст "при възможност" отпадна от закона", посочва Трифонов. По думите му, Борисов лъже относно термин, който го няма в окончателния вариант на Изборния кодекс.

"Напомняме, че видеонаблюдението отпадна дори и при възможност, но се прие видеозаснемане и видеоизлъчване при преброяването на гласовете във всяка една от секционните избирателни комисии, включително и в районните избирателни комисии. Във всяка една, а не където някоя партия има по-слаб или по-добър резултат", пише Трифонов. 

"Вчера Бойко Борисов се опита да припише и собствените си грехове на новите партии", посочва лидерът на ИТН, визирайки изказванията на Бойко Борисов и Екатерина Захариева за закупуването на машините за гласуване от Венецуела. Според лидера на ИТН именно "тяхната" ЦИК трябва да каже дали наличните вече 9600 машини на стойност 43 милиона лева с ДДС са закупени от Венецуела. 

"Дали са от Венецуела - да каже тяхната ЦИК. Друга много малка подробност е, че преди последните избори тяхната ЦИК отказа независим одит на въпросните машини за гласуване с мотива, че държавните институции, които извършват проверките, са независими. Толкоз и по тази манипулация и лъжа", написа още лидерът на ИТН.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ