Си Цзинпин изправен пред куп предизвикателства

Си Цзинпин изправен пред куп предизвикателства

Си Цзинпин изправен пред куп предизвикателства

Китайските лидери тръгват на редовната си годишна сбирка на брега на Жълто море в момент, когато политическите води в страната изглеждат бурни.

Китайският президент и лидер на управляващата комунистическа партия Си Цзинпин е притиснат от икономически, външнополитически и домашни политически предизвикателства само няколко месеца, след като разчисти пътя си да управлява толкова дълго, колкото пожелае и стана най-доминиращият лидер в Китай след Мао Цзедун.

Растящите критики срещу политиката на администрацията на Си разкриват рисковете, пред които той се изправя, съсредоточавайки в ръцете си толкова много власт. Той се превърна в естествен прицел за обвинения.

"Концентрирайки толкова много власт, Си е отговорен за всички политически трудности и политически провали", казва Джоузеф Чън - пенсиониран професор от хонконгския Сити Юнивърсити, дългогодишен наблюдател на китайската политика. Си видимо доминираше всеки ден на първите страници на държавните вестници и в новинарските емисии на държавната телевизия. През последните седмици обаче публичните му прояви станаха по-редки. "Той не може да прехвърли вината (другиму), затова отговаря, като ограничава публичното си присъствие", добавя Чън.

Предизвикателствата засега не изглеждат като заплаха за властта на Си, но за мнозина китайци доверието в правителството е под въпрос. Особено притеснение за мнозина представлява търговската война със САЩ, която заплашва с по-високи мита китайски експортни стоки за стотици милиарди долари. Критици казват, че все още очакват ясна стратегия от Пекин за воденето на преговорите с Вашингтон и за избягване на тежък удар за икономиката. Вместо това Пекин като че ли възприема курс на противопоставяне и ответни мерки.

Както фондовият пазар, така и валутата бележат спад в резултат на това и самата комунистическа партия призна на пленума си миналия месец, че външни фактори се отразяват зле на икономическия растеж.

В същото време се разрази скандал с ваксини, който възроди старите страхове за почтеността на медицинската промишленост и способността на правителството да упражнява контрол над мощните компании, доминиращи в икономиката. "Доверието е най-важното нещо и загубата на общественото доверие в правителството може да има унищожителен ефект", каза Чжан Мин - пенсиониран професор по политология в Пекин. Миналата седмица властите предприеха масирани мерки за сигурност, за да потушат планирана протестна акция в Пекин след внезапното рухване на стотици онлайн кредитни фирми, разкрили неспособността на правителството да реформира финансовата система и да я постави в услуга на дребните инвеститори.

В същото време знаковият проект на Си - оценяваната на трилиони долари негова инициатива "Един пояс, един път" за изграждане на инвестиционни и инфраструктурни връзки с 65 държави, се натъква на напрежение заради изненадата от финансовите условия сред участващите страни. Някои китайци също се питат доколко е уместно да се харчат такива огромни суми в чужбина, когато милиони китайци продължават да тънат в мизерия.

Това засилва и опасенията, че Си изоставя силно прагматичния и крайно предпазлив подход към отношенията с външния свят, препоръчван от Дън Сяопин - архитекта на китайските икономически реформи, заложили основата на днешния относителен просперитет.

(Китайските) лидери се очаква да дебатират поне някои от тези предизвикателства на неофициални дискусии в курорта Бейдайхъ в провинция Хъбей. Това е част от традицията, започнала още по времето на Мао. Си и останалите изчезват от погледите за две седмици или повече за тази лятна сбирка.

Този леко бомбастичен китайски триумфализъм "не се харесва на мнозина в партията" и критиците надигат глас, казва Стив Цан, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания. Някои дори настояват за уволнение на един от водещите експерти по китайска проблематика, икономиста от университета Цинхуа - Ху Анган. 27 випускници от тази елитна институция подписаха писмо в този смисъл.

Тлее и недоволство от напъните на Си да укрепи властта си, включително след като прокара през март снемане на ограничението за броя на президентските мандати и положи началото на възраждащ се култ към личността. Това недоволство намери израз в дълго протестно писание, озаглавено "Неизбежни страхове, неизбежни надежди", написано от професора по право от университета "Цинхуа" Сюй Чжанжун. В него той предупреди, че "хората в цял Китай отново имат усещане за несигурност, изпитват растящо безпокойство както от посоката, по която страната поема, така и за личната си сигурност".

"Тези безпокойства се превръщат в нещо като национална паника", продължава Сюй и посочва осем конкретни сфери на опасения, включително по-стриктен идеологически контрол, репресии срещу интелигенцията, прекомерна чуждестранна помощ и "край на реформите и завръщане на тоталитаризма".

Проявявайки още по-голяма смелост, Сюй настоява за възстановяване на ограничението върху броя на президентските мандати и за преоценка на демократичното движение, намерило израз в (протестите) на пекинския площад "Тянанмън" през 1989 г. Мирните протести тогава бяха смазани с военна сила и тази тема остава табу и до днес.

Макар че Сюй, както се твърди, не е в страната и не е официално санкциониран, друг отдавнашен критик - пенсионираният професор Сун Вънгуан, бе отведен от полиция в средата на интервю, което той даваше за "Гласът на Америка", в което остро недоволстваше от разточителните китайски разходи в чужбина.

Признак за притесненията сред администрацията на Си Цзинпин е нова кампания, която има за цел да насърчи патриотизма сред интелектуалците - позната тактика, когато се сметне, че има нужда да бъде променена насоката на публичните дебати.

Директивата за новата кампания, издадена на 31 юли, говори за "широки слоеве от интелектуалците" и за "патриотичния дух на борбата", без да посочва нещо конкретно.

За източник на значителна част от недоволството може да бъде посочена неефективността на администрацията, смята цитираният по-горе учен Чжан Мин. "Ако искаш да бъдеш император, трябва да имаш значими постижения. А той (Си Цзинпин) няма никакви, и затова е трудно да убеди хората", каза Чжан.

Кристофър Бодийн от Асошиейтед прес / БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ