Служебното правителство отчете какво е свършило за 4 месеца

Служебното правителство отчете какво е свършило за 4 месеца

Служебното правителство отчете какво е свършило за 4 месеца

Служебното правителство представи отчет за свършеното от него през последните 4 месеца. Кабинетът "Янев" беше назначен от президента Румен Радев на 11 май. Това е втори кабинет в президентския му мандат и шести служебен в най-новата ни история. 

"Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото – прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани", заяви служебният премиер Стефан Янев.

По думите му трябва да се отчете факта, че служебното правителство е работело в безпрецедентна политическа обстановка. "Всички ние сме свидетели как 45-ото и 46-ото Народно събрание не успяха да излъчат правителство, което предполага, че от утре ще имаме нов служебен кабинет. Задачите които стоят пред страната ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин", каза той.

Стефан Янев отчете още, че заедно с 46-ия парламент служебното правителство е направило нещо нетипично за такъв тип правителство."Заедно с него успяхме да се споразумеем и да постигнем актуализации за три важни за страната бюджета - на Държавния бюджет, бюджета на Здравната каса и този на Държавното обществено осигуряване", каза той.

„Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост с цел да подобрим неговите параметри и характеристики там, където е необходимо, с мисъл и идея как да се защитят и интересите на отделните браншове, и на българския бизнес, и на иновативната част. Това, което отчитаме в момента е, че икономиката е в подем. Той трябва да се запази и да се потвърди. С Плана имаме още работа, но се надяваме в скоро време да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите пари да са налични в националния бюджет”, каза Стефан Янев. 

Служебният премиер припомни, че за последните месеци се проведоха два Съвета по сигурност към Министерски съвет. "Констатирахме липсата на важен орган, който би трябвало да съществува от отдавна. Направихме необходимото да бъде създаден и това предстои така, че да имаме инструмент, който да подпомага висшето държавно ръководство при кризи. Приехме и промени в Закона за защита и управление на системата за защита на националната сигурност, които ще бъдат внесени в следващия парламент така, че цялостната система за управление на кризи да бъде регламентирана точно и поставена в необходимите параметри, за да функционира ефективно", допълни той. 

Служебният кабинет успя да защити и българския национален интерес във външната политика, особено по отношение на позицията ни спрямо Северна Македония, отчете още Стефан Янев. "Демонстрирахме диалогичност. Направихме всичко необходимо. Аргументирахме позицията си пред европейските ни партньори така, че такъв тип поведение да се базира на принципна позиция, защото говорим за общото ни европейско семейство. Кабинетът достойно е защитил националния интерес на България и предполагам, че в следващите месеци следващият кабинет ще има подобно поведение", прогнозира той.

*****  

Служебният министър на социалната политика Гълъб Донев представи постигнатото в социалната област.

"Изплащането на добавките от 50 лв. за пенсионерите продължи през юни, юли, август и септември. За това бяха осигурени 520 млн. лв. От 1 юли е променен и размерът на социалната пенсия за старост. Като знаете, че тя стана 148 лева, а от декември ще стане 170 лева", посочи той.

Донев подчерта, че с актуализацията на бюджета на ДОО са гарантирани добавките от 120 лв. от 1 октовмри до края на годината към абсолютно всички пенсии.

"Трайно повишение ще има за доходите на всички български пенсионери. От 25 декември започва преизчисление на пенсиите. Това ще гарантира, че всички ще получат увеличение. Минималната пенсия ще стане 370 лева и това увеличение е трайно. Обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст става от 1 октомври 650 лева от 380. 413 лева пък ще бъде линията на бедност от 2022 г.", изтъкна социалният министър.

Донев отчете, че има и рекордно ниско ниво на безработица. "Към днешна дата размерът е 4,82%. Такава безработица не сме имали дори в предкризисните 2008 и 2009 г. Това е исторически рекорд за България", поясни той. 

***** 

По думите на вътрешния министър Бойко Рашков служебният кабинет е създал условия за честни избори на 11 юли.

"Беше създадена много добра организация, което позволи в голяма степен да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше десетилетия наред изборите, които се провеждаха в нашата страна, което изкривяваше политическата картина у нас. Нашите усилия доведоха до това да преодолеем до много голяма степен този порочен пример от миналото и не позволихме до такава голяма степен да се купуват и продават гласовете на българските граждани", каза Рашков.

Той добави, че БВР е планирало полицейски операции, за да се постигне провеждането на честни избори. И даде конкретен пример с такава, проведена 11 дни преди изборите на 11 юли.

"Проверени са 5600 места, за които е имало информация, че се извърша купуване и продаване на гласове. Проверени са 10 200 лица, за които е имало информация, че подготвят купуването и продаването на гласове, наред с други проверки в съответния период. Имаше доста положително въздействие върху гражданите и сигналите за нарушения в изборния процес бележат в този период по-висока активност на гражданите – с около 56% в сравнение с парламентарните избори от 4 април 2021 г.", припомни той. 

Рашков разкри, че е задвижена предвидена в закона процедура във връзка с полицейското насилие. "Предприехме действия с Института по психология по МВР, тъй като протестите са необичайна и стресова среда за полицаите , и тези, които нямат необходимите реакции, са склонни да превишават своите правомощия и да използват сила, която е абсолютно ненужна. Надявам се тези мероприятия с Института по психология ще предотвратяват подобни инцидента", отчете той.

Вътрешният министър коментира и темата с мигрантския натиск по границата в последните месеци. "Всички се обединихме около идеята да се съдейства от всички институции МВР да бъде способно да се отрази на този засилен мигрантски натиск, особено в периода, в който талибаните взеха властта в Афганистан. Задържането ниво на миграцията в последите две седмици не наложи включването на армейски части. Беше достатъчно да включим допълнителни екипи на МВР. Имаме готовност в 36-часов срок с МО да разположим военни части там, където е нужно, за да укрепим границата", посочи още Рашков. 

***** 

Главните ми приоритети бяха подобряването на Плана за възстановяване, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на отчета. "Смятам, че успяхме да го надградим и да отговорим на критиките от страна на европейските ни партньори", посочи той. 

"В Плана за възстановяване отпаднаха проекти, които търпяха сериозна критика от страна на ЕК. За мен много важно е, че успяхме да се преборим и средствата по Плана да не бъдат концетрирани само в София, а във всички области и общини в Югозападния регион. Миналата седмица проведохме разговори с колегите от ЕК и те много добре разбират, че в момента ситуацията в България е трудна. Друг важен акцент бе, че постигнахме редица договорки за следващия програмен период, които се надявам следващото Народно събрание да одобри", добави той. 

Пеканов припомни за стартиралото национално преброяване и въпреки че в началото на кампанията имаше известни проблеми, той призова хората да се преброят онлайн.

"Сигурността на данните им е гарантирана. В момента обмисляме варианта да бъде удължен срока за електронното преброяване", разкри Пеканов. 

Той прогнозира, че темата за "Зелената сделка" ще бъде използвана за политически и предизборни борби. "Аз съм учуден от твърдия тон на колегите от ЕК по темата, когато става въпрос за най-бедната държава в ЕС. Все пак се предвиждат много средства за България и ние не трябва да изпускаме шанса да ги усвоим, за да може да се подпомогнат засегнатите граждани и бизнеса", каза още Атанас Пеканов. 

***** 

Министерство на финансите влезе с бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март, посочи по време на отчета за работата на служебното правителство министърът на финансите Асен Василев.

Той посочи, че тези мерки са били продължени от предишния кабинет, а след това и от служебното правителство. "За щастие, благодарение на разума на 46-ото НС, тази практика няма да продължи, а вече можем спокойно до края на годината да уверим всички граждани и фирми, че средствата за тях са налични и няма да се налага да се правят импровизации, за да бъдат търсени най-разнообразни пера", посочи Василев.

"Фокусирахме контрола върху фирмите с големи обществени поръчки. Тази промяна от малките и дребните към по-големите донесе два ефекта. Започнаха да се събират повече пари в хазната. И бизнесът, и хората започнаха да работят по-спокойно. Второ тримесечие тази година отчетохме ръст от почти 10%, което е безпрецедентно след кризата от 1997-98 г. Това е заслуга на всички фирми и граждани, които са си изработили добре продукцията и са си внесли данъците в хазната", каза още министърът на финансите.  

Той изреди и мерките, които държавата е предприела да подпомага бизнеса и хората по време на covid-кризата. В бюджета допълнително ще влязат над два милиарда лева.

"Имаме и инициатива по засилване на контрола на харчене на парите и заедно с МРРБ бяха открити редица недобри практики и огромни суми раздавани без търг и конкурс. Надяваме се тези практики да бъдат прекратени. Включваме повече контролни механизми на държавата което оказва благоприятно влияния върху бюджета", допълни министър Асен Василев.

****** 

Личната равносметка на икономическия министър Кирил Петков по време на отчета на служебния кабинет беше такава: "Който не го е страх – много може да се постигне за 4 месеца".

"10% растеж на БВП са наистина голям успех. Преработихме изцяло двата проекта в Министерството икономиката от Плана за възстановяване, където милиард и 700 млн. ще бъдат дадени конкурентоспособно, където с помощта на европейските институции ще се следи да няма корупция", добави Петков.

Относно Инициативата "Три морета", икономическият министър посочи, че са предложили за пръв път да се сложи фокус върху иновацията, проекти като биотехнологичен хъб на Балканите.

"Продължихме разговора за предприемачеството, да привлечем стартъпи от чужбина, които да започнат бизнеса си тук", заяви Петков и припомни, че с "Трансперънси интернешънъл" има инициатива за нулева корупция и привличане на инвеститори в отделните общини.

"Спряхме правителствен проект в София тех парк, където без обществена поръчка бяха засилени средства с неясна степен. Неведнъж говорихме за язовирите – 588 млн. договорени без търг и конкурс. Едва 10% язовира са завършени. Надяваме се, че с прозрачността това няма да се случи пак", каза Петков.

По отношение на Българската банка за развитие (ББР) той посочи: "1 млрд. в 8 компании. С лимита от 5 млн. бха спрени тези средства да тръгнат в неясни посоки, а да отиват към малкия и средния бизнес. Заплатите в ББР са намалени между 30% и 50%, защото това са на пари на данъкоплатците, не е като частния сектор". 

***** 

Имаме съществен напредък във всяка една от областите, за които отговаря министерството – училищно и предучилищно образование, висше образование, научни изследвания, европейски и други фондове за образования и наука, отбеляза министърът на образованието Николай Денков.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ