Смъртни заплахи за германски кметове, настроени положително към приема на мигранти

Смъртни заплахи за германски кметове, настроени положително към приема на мигранти

Смъртни заплахи за германски кметове, настроени положително към приема на мигранти

Най-малко двама кметове на германски градове, настроени положително към приема на мигранти, са били заплашени със смърт. Това съобщи вчера полицията, няколко дни след предполагаемото убийство на благоразположен съм мигрантите политик, извършено от симпатизант на неонацизма, предаде Франс прес.

Кметовете на Кьолн Хенриете Рекер и на градчето Алтена във федералната провинция Северен Рейн Вестфалия Андреас Холщайн вече са били жертва на нападения с нож по политически причини.

"Госпожа кметът получи смъртни заплахи", потвърди за АФП говорител на полицията в Кьолн, като посочи, че разследването вече е поето от берлинската съдебна полиция.

Холщайн потвърди пред агенция ДПА, че е получил във вторник смъртни заплахи.

През октомври 2015 г. Рекер беше тежко ранена с нож от симпатизант на крайната десница, който се обявяваше срещу пристигането на търсещи убежище мигранти в града. Оттогава тя е под постоянна полицейска охрана.

В края на 2017 г. Холщайн - консервативният кмет на селище със 17 000 жители, представяно като "град модел" за интеграцията на мигрантите, избегна на косъм нападение с нож. Тогава извършителят също беше враждебно настроен към приема на бежанци в страната.

Тези заплахи се появиха няколко дни след като беше застрелян Валтер Любке - член консервативната партия на Ангела Меркел. На 2 юни 65-годишният високопоставеният регионален служител беше намерен мъртъв на терасата на къщата си във Волфхаген, близо до град Касел.

45-годишен заподозрян, свързан с неонацисткото движение, беше задържан през почивните дни, припомня БТА.

Любке стана известен с позицията си по мигрантския въпрос, която отстояваше ясно в името на християнските ценности и подкрепяше решението на канцлерката да отвори през 2015 г. вратите на страната за търсещи убежище чужденци.

През октомври същата година той дори покани германците, които не споделят неговите ценности, да напуснат страната, с което си навлече гнева на крайнодесните и получи смъртни заплахи.

Съобщението за неговото убийство беше приветствано с език на омразата в социалните мрежи в Германия, но беше категорично осъдено от всички политически партии.

Ангела Меркел определи новината за смъртта на Любке като "потискаща" , докато министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер квалифицира станалото като "терористична атака", която е "предупредителен сигнал".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ