Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия

Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия

Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА, като се позова на данни, публикувани на уебсайта на федералната избирателна комисия след преброяване на всички гласове.

ГСДП получава 25,7% от гласовете, което е най-добрият й резултат от години.

Блокът на Меркел, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), събира 24,1%, което е най-лошият му резултат.

Зелените са на трето място с 14,8%, като те също регистрират най-доброто си представяне в историята.

Свободната демократическа партия получава 11,5%, отбелязвайки увеличение на своята подкрепа в сравнение с предишните избори.

Партията "Алтернатива за Германия" пада до пето място с 10,3%. Партията "Левите" получава 4,9%, отбелязвайки спад в своята подкрепа.

Никога досега в историята на Федерална република Германия партията, спечелила парламентарни избори, не е имала по-малко от 31%, отбелязва Асошиейтед прес.

На този фон социалдемократът Олаф Шолц заяви, че избирателите искат той да е "следващият канцлер" на Германия, предаде Франс прес.

"Това е голям успех и нощта се очертава дълга, това е сигурно. Сигурно е и друго нещо: че много граждани избраха ГСДП, защото искат смяна във властта и защото искат следващият канцлер да се казва Олаф Шолц", каза под бурните аплодисменти на свои съпартийци кандидатът на социалдемократите за следващ ръководител на федералното правителство. Миналата вечер той си постави за цел новият кабинет да бъде формиран до Коледа.

Основният му съперник - Армин Лашет, издигнат от християндемократическия блок - обаче каза, че ще се опита да застане начело на управляваща коалиция въпреки лошите си изборни резултати, информира БТА.

"Ще направим всичко възможно да формираме правителство под ръководството на (Християндемократическия) съюз" (ХДС), заяви председателят на партията, която традиционно се явява на избори с баварския си партньор - Християнсоциалния съюз (ХСС). В същото време той подчерта, че християндемократическият блок не може да бъде удовлетворен от загубата на позиции.

Кандидатът на "Съюз 90/Зелени" за канцлер на Германия Аналена Бербок похвали своята партия, че е постигнала "исторически най-добър резултат" на федералните избори според прогнозни данни, предаде ДПА.

"За първи път ние се включихме в надпреварата да оформяме тази страна като водеща сила", каза Бербок, имайки предвид факта, че нейната партия за първи път издигна кандидат за канцлер.

"Тази страна се нуждае от климатично правителство", заяви тя, обещавайки, че зелените ще продължат да се борят за това.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ