Социалистическата партия спечели изборите в Португалия

Социалистическата партия спечели изборите в Португалия

Социалистическата партия спечели изборите в Португалия

Управляващата в Португалия Социалистическа партия спечели вчерашните парламентарни избори, но не получи абсолютно мнозинство в новия парламент, предаде Ройтерс, като се позова на официалните резултати от изборите.

Социалистите печелят 106 депутатски мандата от общо 230, което им отрежда най-голям брой места в парламента, но не и абсолютно мнозинство от 116 мандата, посочва Ройтерс.

Социалистите засилват позициите си - на предишните избори през 2015 г. те спечелиха 86 места.

Социалистите се представиха значително по-добре от главните си опоненти от десноцентристката Социалдемократическа партия, която получи 28 на сто от гласовете и 77 депутатски места. В досегашния парламент тя имаше 89 мандата.

Избирателната активност е била рекордно ниска - между 48,5 и 52,5 на сто, посочва Асошиейтед прес.

Резултатите от изборите показват, че Португалия е една от малкото европейски страни, където социалистите имат попътен вятър, а популистката десница няма политическа тежест, отбелязва Франс прес.

Тъй като не разполага с абсолютно мнозинство, Антониу Коща ще търси подкрепа от други формации в парламента, доминиран от левицата. През 2015 г. той успя да състави правителство на малцинството, въпреки че претърпя поражение от десницата, и благодарение на подкрепата на Левия блок и комунистите изпълни докрай четиригодишния мандат, припомня БТА.

Празнувайки победата пред своите привърженици, Коща каза, че е готов да поднови съюза на левицата. "Стабилността е съществена за международната надеждност на Португалия и за привличане на инвеститори. Социалистическата партия ще положи усилия да осигури тази стабилност заедно с целия парламент", каза Коща и добави, че ще продължи политиката на намаляване на бюджетния дефицит и държавния дълг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ