Цацаров vs Найденов: Как КПКОНПИ ще се бори с корупцията

Цацаров vs Найденов: Как КПКОНПИ ще се бори с корупцията

Цацаров vs Найденов: Как КПКОНПИ ще се бори с корупцията

„Само 7% от служителите на КПКОНПИ се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случаи броят на служителите трябва да бъде увеличен“. Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушването в парламента на кандидатите за нов антикорупционен шеф. Припомняме, че претендентите за поста са двама - депутатът от „Воля” Симеон Найденов и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти”.

„Дирекция „Антикорупция“ трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната“, каза още Цацаров при изслушването, цитиран от БНТ. Той обаче уточни, че засега не се предвижда увеличение на щата на комисията. Според него правомощията, които има КПКОНПИ, са напълно достатъчни и нови не са необходими.

Цацаров предложи и създаването на Консултативен съвет към КПКОНПИ с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

По думите му липсата на ясни и единни декларации за имущества и интереси води до голямо объркване. „Приемането на единни указания за попълване на декларация ще бъде първостепенна задача за мен“, посочи още Сотир Цацаров. 

При изслушването, вторият претендент за поста - депутатът от „Воля” Симеон Найденов, обяви, че антикорупционната култура на хората трябва да залегне в програмата на училищата и университетите. 

„Ако бъда избран за председател на КПКОНПИ, ще ръководя безпристрастно, обективно, правилно и безкомпромисно борбата срещу корупцията. За мен е от важно значение осигуряването на държавна политика в областта на превенцията на корупцията. Това предполага и по-голяма отчетност в дейността на комисията пред обществото”, каза още Симеон Найденов, цитиран от bTV.

Според него няма достатъчно кадри в КПКОНПИ и затова трябва да се увеличи съставът на дирекциите, като се подберат нови качествени хора, които да имат нужните познания и желание да работят срещу корупцията. „Всички тези нови кадри да преминат проверка за почтеност, ще предложа и по-адекватно заплащане за тази важна и отговорна работа”, добави Симеон Найденов. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ