Спор за името изчистен от пътната карта по преговорите със Скопие

Спор за името изчистен от пътната карта по преговорите със Скопие

Спор за името изчистен от пътната карта по преговорите със Скопие

България приема да използва краткото име Северна Македония, също както дългото име Република Северна Македония. Това е една от постигнатите днес договорености по време на визитата на премиера Кирил Петков в Скопие.

За да се стигне до нея, Скопие е изпълнило искане от наша страна да изпрати вербална нота до ООН, в която е записано, че „изрично се потвърждава, че двете имена са еднакво валидни и затова се потвърждава и отсъствието на каквото и да е последица върху териториалната цялост на България“.

Това беше едно от ключовите искания на България още след смяната на името на югозападната ни съседка след референдума през 2018 г. С днешната договореност по отношение на наименованията пътната карта за уреждане на двустранните спорове, известна като 5 плюс едно, вече е 4 плюс едно и "се радвам да мога спокойно да кажа Северна Македония“, заяви Кирил Петков на брифинг след срещата на четири очи с колегата си Димитър Ковачевски в Скопие.

За Ковачевски тази договореност е голяма стъпка към новата глава на двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество между двете държави, посочи самият той на брифинг след срещата. Премиерът на Северна Македония специално отбеляза, че страната му няма териториални претенции към България. 

Правителствата на двете страни ще проведат общо заседание на 25 януари т.г., което ще бъде част от процеса на задълбочаване на отношенията. Двамата премиери са очертали и основните приоритети пред двете държави с хоризонт периода 2022 - 2029 г. Ще бъдат формирани двустранни работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история, стана ясно след срещата. 

Очаква се до два месеца да заработи и самолетната линия София-Скопие, затворена след 2-годишно безуспешно функциониране в периода 2007-2009 г. поради липса на пътници. 

"И двама сме решени скоростта, с която движим този процес, да се запази. България уважава самоопределянето на всички граждани в Северна Македония, както и всички езици, описани по Конституция. Ще продължим в най-уважителен дух да третираме тези въпроси", посочи българският министър-председател Кирил Петков. 

"С колегата Кирил Петков ще използваме нова енергия, за да подобрим отношенията между двете страни. Започваме интензивно да решаваме откритите въпроси. Трябва да финализираме и договора за трансгранично сътрудничество 2022-2029 г.", каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски. "Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели", обърна се Ковачевски към българския си колега и припомни, че днешната официална визита на българската делегация съвпада с 30-годишнината от признаването на Република Северна Македония от нашата страна.  

"Македонците и българите са много близки братски народи. Затова влизаме в решаване на отворените въпроси за изграждането на ново бъдеще. Договорихме се България да приеме да използва името Северна Македония. Ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт Клепало", каза Ковачевски.

"В нашия Договор за добросъседство имаме много ясна дефиниция за езика. България уважава и наистина сме много горди, че бяхме първата страна, която призна Северна Македония и имаме пълно уважение към самоопределянето на вашите граждани. Добросъседството от тук нататък ще се измерва в реални стъпки. Като цяло мога да ви уверя, че днес съм голям оптимист за съвместните ни действия. Вярвам, че резултатите, които всички вие ще видите, ще идват на седмична база. Надявам се, че това, което всяка една от страните се надява да се случи накрая, ще го имаме като резултат в най-скоро време", посочи премиерът Кирил Петков. 

Визитата на Кирил Петков е определяна като опит за възстановяване на диалога между двете страни, след като България две години отказва да подкрепи преговорната рамка на Скопие поради системно неизпълнение на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г. 

Междувременно министърът на външните работи Теодора Генчовска, която е част от официалната ни делегация в РСМ, се срещна с колегата си Буяр Османи. Тя подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония, е основен външнополитически приоритет за България, като очакваме от нашите най-близки съседи открит и пълноценен диалог за повишаване на взаимното доверие.

„За нас е от ключово значение да се прекрати говорът на омразата, като разчитаме на вашата помощ правата на българите, които  живеят в Република Северна Македония, да бъдат защитени в рамките на конституционния и правов ред в страната“, е казала Генчовска по време на разговора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ