нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Спорове за руската ваксина изчерпаха последния работен ден на парламента

Снимка: НС

Предложението на БСП правителството да преговаря за доставки на руската ваксина "Спутник V" бе отхвърлено в пленарна зала след повече от двучасови спорове по темата в последния работен ден на 45-о Народно събрание. Макар, че предложението на Левицата успя да пробие в парламентарната здравна комисия и да влезе в пленарна зала за обсъждане, в крайна сметка то отпадна при окончателното гласуване.  

"За" гласуваха 83 депутати - от БСП , "Има такъв народ" и по един депутат от ДБ и "Изправи се! Мутри вън!". 69 народни представители бяха "против", а 56 се въздържаха. 

Надделя аргументът, че България не може да си позволи да нарушава собственото си законодателство и общите правила в ЕС, според които употребата на лекарствени препарати изискват одобрение от Европейската агенция по лекарствата и разрешение от евроинституциите.  

В хода на продължителните дебати От ГЕРБ, ДБ и ДПС подчертаха, че все още не е доказана ефективността и безопасността на ваксината.

"Утвърдило се е едно правило, че когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Руската ваксина може да е добра, а може и да не е. ЕС не е проверила качеството й. Не може да прекрачим правилата на съюза, от който сме част", каза Даниел Митов от ГЕРБ и цитира данни, че Бразилия е прекратила ваксинацията със Спутник V точно поради опасения за безопасността ѝ.

"България и днес е на последно място по ваксинирани на континента Европа и на първо място по смъртност и то, в целия свят", контрира проф. Георги Михайлов от БСП и добави, че внасянето от ваксината е в интерес на нацията. Тезата му бе подкрепена от всички останали представители на БСП, участвали в дебата, включително и от Корнелия Нинова.

Кой ще поеме отговорността, ако започне ваксинация с руската ваксина, попита Хасан Адемов от ДПС. "Според националната процедура в България няма как да бъде реализирано това предложение. Моля ви да не превръщаме тази дискусия в геополитически спор. В този проект няма нито кашлица, нито кихавица", каза още Адемов.

"Нашата изпълнителна агенция по лекарствата не смее да пие кафе, ако не е одобрено от Европейската агенция по лекарствата. Ако нашата не може да взема самостоятелно решения, то за какво ни е тя? Някога всяка ваксина се приемаше с експерименти", реагира доц. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" и обясни, че нито германската, нито унгарската здравна агенция правят такива тестове.

"Тази дискусия е дежавю за част от присъстващите и същите аргументи бяха изнесени от БСП. Българската агенция спазва разпоредните на действаща нормативна уредба. Тази правна рамка е напомняна многократно на колегите в ляво", напомни за последното гласуване на това предложение д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя напомни, че има вече проект на решение по това предложение.

"Има ли възможност да се осигурят ваксини, те ще бъдат осигурени. В тази си част този проект е безсмислен", добави тя.

Антоанета Цонева от ДБ цитира статистика относно руската ваксина. 62% от руснаците не биха си сложили "Спутник" и към момента са ваксинирали едва 5%, посочи тя и добави, че самата ваксинация на Путин е обвита в мистерия и не е ясно с какво е имунизиран.

Дебатът стигна и до размяна на лични забележки за носене на маска. Бившият културен министър Вежди Рашидов направи забележка на Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!", че е без маска в залата. "Хайде да не проявяваш бабаитлък. Ми, има хора с придружаващи болести. Жена ми е в COVID-19 отделение, два етажа болни хора има", каза Рашидов. След което, председателстващата днешното пленарно заседание Татяна Дончева изрично прикани Хаджигенов да прояви уважение и да си сложи маска.

още от Политика