Спорове за руската ваксина изчерпаха последния работен ден на парламента

Спорове за руската ваксина изчерпаха последния работен ден на парламента

Спорове за руската ваксина изчерпаха последния работен ден на парламента

Предложението на БСП правителството да преговаря за доставки на руската ваксина "Спутник V" бе отхвърлено в пленарна зала след повече от двучасови спорове по темата в последния работен ден на 45-о Народно събрание. Макар, че предложението на Левицата успя да пробие в парламентарната здравна комисия и да влезе в пленарна зала за обсъждане, в крайна сметка то отпадна при окончателното гласуване.  

"За" гласуваха 83 депутати - от БСП , "Има такъв народ" и по един депутат от ДБ и "Изправи се! Мутри вън!". 69 народни представители бяха "против", а 56 се въздържаха. 

Надделя аргументът, че България не може да си позволи да нарушава собственото си законодателство и общите правила в ЕС, според които употребата на лекарствени препарати изискват одобрение от Европейската агенция по лекарствата и разрешение от евроинституциите.  

В хода на продължителните дебати От ГЕРБ, ДБ и ДПС подчертаха, че все още не е доказана ефективността и безопасността на ваксината.

"Утвърдило се е едно правило, че когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Руската ваксина може да е добра, а може и да не е. ЕС не е проверила качеството й. Не може да прекрачим правилата на съюза, от който сме част", каза Даниел Митов от ГЕРБ и цитира данни, че Бразилия е прекратила ваксинацията със Спутник V точно поради опасения за безопасността ѝ.

"България и днес е на последно място по ваксинирани на континента Европа и на първо място по смъртност и то, в целия свят", контрира проф. Георги Михайлов от БСП и добави, че внасянето от ваксината е в интерес на нацията. Тезата му бе подкрепена от всички останали представители на БСП, участвали в дебата, включително и от Корнелия Нинова.

Кой ще поеме отговорността, ако започне ваксинация с руската ваксина, попита Хасан Адемов от ДПС. "Според националната процедура в България няма как да бъде реализирано това предложение. Моля ви да не превръщаме тази дискусия в геополитически спор. В този проект няма нито кашлица, нито кихавица", каза още Адемов.

"Нашата изпълнителна агенция по лекарствата не смее да пие кафе, ако не е одобрено от Европейската агенция по лекарствата. Ако нашата не може да взема самостоятелно решения, то за какво ни е тя? Някога всяка ваксина се приемаше с експерименти", реагира доц. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" и обясни, че нито германската, нито унгарската здравна агенция правят такива тестове.

"Тази дискусия е дежавю за част от присъстващите и същите аргументи бяха изнесени от БСП. Българската агенция спазва разпоредните на действаща нормативна уредба. Тази правна рамка е напомняна многократно на колегите в ляво", напомни за последното гласуване на това предложение д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя напомни, че има вече проект на решение по това предложение.

"Има ли възможност да се осигурят ваксини, те ще бъдат осигурени. В тази си част този проект е безсмислен", добави тя.

Антоанета Цонева от ДБ цитира статистика относно руската ваксина. 62% от руснаците не биха си сложили "Спутник" и към момента са ваксинирали едва 5%, посочи тя и добави, че самата ваксинация на Путин е обвита в мистерия и не е ясно с какво е имунизиран.

Дебатът стигна и до размяна на лични забележки за носене на маска. Бившият културен министър Вежди Рашидов направи забележка на Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!", че е без маска в залата. "Хайде да не проявяваш бабаитлък. Ми, има хора с придружаващи болести. Жена ми е в COVID-19 отделение, два етажа болни хора има", каза Рашидов. След което, председателстващата днешното пленарно заседание Татяна Дончева изрично прикани Хаджигенов да прояви уважение и да си сложи маска.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ