Сърбия иска да помогне на България за строежа на „Турски поток”

Сърбия иска да помогне на България за строежа на „Турски поток”

Сърбия иска да помогне на България за строежа на „Турски поток”

Сърбия обмисля да помогне на България да завърши необходимия участък от тръбопровода с „Турски поток”. В Сърбия всичко ще бъде готово най-късно до 1 октомври. Това заяви директорът на „Сърбиягаз” Душан Баятович, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че Сърбия може да участва в строителството в България с техника и заварчици, така че първата част от 308-километровия газопровод на българска територия да бъде завършена възможно най-скоро и Сърбия да се присъедини към българската газопреносна система, за да получи газ от „Турски поток”.

„На територията на Сърбия са положени всички 403 километра тръби и трябва да бъдат завършени необходимите блок-станции и четири измервателни станции, както и три „изхода” в Чуприя, Белград и Господинци. Работата се движи по график и всичко трябва да приключи до 1 октомври”, каза още Баятович.

Според него, унгарците вече са резервирали капацитет, българите вече са продали 100% от капацитета, също както и Сърбия.

„Всичко е представено в Агенцията по енергетика, която изготви съответните актове. Очакваме те да бъдат сертифицирани до края на март и първата част да бъде завършена до май, а компресорната станция най-късно до 1 октомври“, каза директорът на „Сърбиягаз”.

В Сърбия ще влязат около 12,5 или 13,88 милиарда кубически метра газ, като страната ще може да използва и газопровода „Северен поток 2“. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ