Има вероятност Китай да създаде отделни технологични и финансови системи, смята експерт

Има вероятност Китай да създаде отделни технологични и финансови системи, смята експерт

Има вероятност Китай да създаде отделни технологични и финансови системи, смята експерт

Цената на „разделянето“ на икономиките на САЩ и Китай би била висока, но това не означава, че Пекин няма да създаде собствени системи, които да са различни от тези, използвани от останалия свят. Това заяви пред Си Ен Би Си Робърт Дали, директор на Wilson Center’s Kissinger Institute on China and the United States

„Съществува реална опасност Китай и други страни от развиващия се свят да създадат отделни финансови системи за плащания на международни дългове и за търговия“, коментира той.

По думите му Китай може да създаде и различни технологични системи.

„Ако това се случи, ако имаме отделни финансови, икономически, технологични и дигитални системи, то тогава ще може да се говори за истинско „разделяне“, при което Китай в голяма степен ще поеме по свой собствен път“, казва Дали.

Това може да се случи, въпреки че Пекин е наясно, че това разделяне ще струва скъпо на Китай, на САЩ и на света като цяло. Китай не търси подобно разделяне, но „няма да отстъпи, ако бъде изправен пред нуждата от такова“, казва още той.

Според него американският президент Доналд Тръмп прави екстремни заплахи, от които обикновено се отдръпва, след като преосмисли последствията от тях.

„Има хора в Белия дом, които искат технологично разделяне от Китай и са против доставката на чипове, които биха могли да помогнат на страната да развие технологичната си мощ. Те обаче не искат Qualcomm да фалира или пък да наранят американските фермери, които данъкоплатците са субсидирали с повече от 28 млрд. долара заради търговската война“, казва Дали.

Дълбоко недоверие

Въпреки всички това той смята, че говоренето за разделяне на икономиките на САЩ и Китай е нещо повече от просто „антикитайска реторична кампания“ на администрацията на Тръмп.

По информация на Ройтерс във вторник Тръмп е заявил пред свои поддръжници, че „Дневният ред на Джо Байдън се нарежда от Китай и че кандидата за президент на демократите е „продажник на глобалистите“.

Отвъд политиката обаче съществува „дълбоко недоверие към създаването на твърде тесни връзки“ с Китай, особено в сферите на технологиите, фармацевтичното оборудване и редките метали. Частично „разделяне“ в някои от тези сектори е много вероятно.

 Американците искат да бъдат по-самодостатъчни и да не бъдат зависими от Китай, казва Дали.

„Това желание е истинско и дълготрайно, като то ще продължи да съществува под някаква форма дори ако Байдън стане президент“, добавя той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ