Стана ясно кой е изгоненият от Русия български дипломат

Стана ясно кой е изгоненият от Русия български дипломат

Стана ясно кой е изгоненият от Русия български дипломат

Вече е ясно кой е изгоненият от Кремъл дипломат от посолството ни в Москва. Той се казва Георги Пройнов и е съветник в служба „Търговско-икономически връзки“, информират от Нова телевизия.

Припомняме, че посланикът ни в Русия Атанас Кръстин беше извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота, с която Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Според указанията българинът трябваше да напусне страната в срок от 24 часа. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

„Тази нощ той е напуснал територията на Русия, имаме контакт с него. Семейството му в рамките на следващите десетина дни също ще се прибере”, обясни по-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод експулсирането на българския дипломат.

„Смятам, че с Русия трябва да държим добри отношения, да не даваме поводи за конфликти. Но отношенията ни трябва да бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни. А не да бъдем третирани като малките неблагодарни деца на Балканите”, каза още министър Каракачанов. 

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Двамата обсъдили двустранните отношения. Било е изразено съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред, съобщават от правителствения пресцентър.
Премиерът Борисов е изтъкнал интереса на България да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики.
Според Борисов, както България, така и Русия са заинтересовани да си сътрудничат в редица сфери като икономика, енергетика, туризъм, транспорт, образование, наука и култура, социална политика, пише в съобщението.

Освен дипломатическия скандал с гоненето на дипломати на реципрочен принцип, напрежението между България и Русия нарасна допълнително след като преди два дни Путин обяви, че България умишлено бавела изграждането на "Турски поток". Борисов задочно отговори, че явно не докладват коректно на руския президент какво се случва с проекта по наша линия, който всъщност "се изгражда с максимална скорост."

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ