Стефан Янев: Пълният локдаун е икономически неизгоден

Стефан Янев: Пълният локдаун е икономически неизгоден

Стефан Янев: Пълният локдаун е икономически неизгоден

Пълният локдаун е икономически неизгоден. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в рубриката "Властта говори! Открито", излъчвана на живо във фейсбук страницата на Министерски съвет. Според премиера, ако се стигне до пълно затваряне, определени бизнеси може и да не възстановят работата си никога повече.

"В световен мащаб локдаунът се използва като крайна мярка. Усилията на служебния кабинет са насочени да пазят живота и здравето на хората чрез създаване на условия и повишаване на капацитета на здравната система, така че тя да може да реагира на здравната криза. Всички усилия са насочени да не се стигне до локдаун. Това е една крайна мярка, която искаме да избегнем целенасочено. Затова са въведени комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората в опит да се намери т.нар. скрита заболеваемост. Правят се много повече тестове и се ограничава достъпът до обществените места като по този начин се търси ограничаване на заразените, така че от една страна хората по-рано да бъдат предупредени да вземат мерки за собственото си здраве, а от друга страна да се помогне на здравната система да бъде в състояние да поеме най-тежките случаи, които се нуждаят от интензивно лечение", обясни премиерът. 

По думите му, въведените мерки вече дават резултат. "Добрата новина е, че след приемането на последните мерки имаме много по-голям обем на хора, които се тестват на ежедневна база, 50-60 хиляди души, които дават една много по-добра представа затова как се развива разпространението на болестта и съответно могат да се вземат адекватни мерки", допълни служебният премиер.

За изборите 2 в 1 

Българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са направили всичко необходимо, за да осигурят честен и сигурен вот, посочи Янев. Няма никаква възможност да бъдат подменяни машини за гласуване или друг тип периферни устройства, добави той. 

"Всички машини и устройствата към тях - флашки и карти, на които ще се гласува, са със серийни номера и се знае точния им брой. Ето защо няма как да се инсталира софтуеър на допълнителни устройства. Ще бъдат публикувани серийните номера на всички машини и устройства и номерата на секциите, в които ще бъдат разположени, за да може и гражданите да са спокойни", каза премиерът. 

Стефан Янев определи като спекулация казуса с новопоявилите се машини за гласуване на склад в София, за които фирмата-доставчик заяви, че били предназначени за резервни части. "Някакъв вид спекулация, чиято цел е в предизборна обстановка да откаже гражданите да гласуват", категоричен е той.

За бюджета за следващата година

Служебният кабинет изготвя проект на бюджетна рамка за 2022 година и тя ще бъде внесена в 47-мото Народно събрание, заяви Стефан Янев.

"Това, което служебното правителство ще предложи като бюджет, ще е достатъчно консервативно, но и достатъчно отворено, така че партиите в парламента да могат да определят приоритетите по харченето на парите и да намерят балансите между отделните пера. Работа на партиите в Народното събрание и на новото мнозинство е да определят кой ще бъде водещия приоритет в бюджета за догодина", добави служебният премиер.

Той коментира още, че държавният дълг, който е взел кабинетът, не е по решение на ръководеното от него правителство, а е в изпълнение на Закона за бюджета за тази година, приет през 2020 г.

"Първоначалните данни за инвестициите за 2021 г. са добри като има периоди с по-добри показатели от същите периоди на 2019 г. През последните 6 месеца у нас са дошли над 500 милиона лева инвестиции. Открити са 1500 нови работни места, голяма част от които извън София. По отношение на безработицата България се намира на много добро място с ниски показатели, въпреки кризата", каза още Стефан Янев.

Относно строежа на АМ"Хемус" Стефан Янев съобщи, че вече са предприети действия за отчуждаване на земите в участъците, които все още нямат разрешителни за строеж, но на които е започнала някаква дейност. Той коментира, че магистралата е приоритет и строителството ще продължи, но трябва да се строи по прозрачен и отговорен начин. 

За тестовете за коронавирус в училищата

"Това беше най-безопасният и сигурен начин да върнем децата в клас. Всички сме убедени, че присъственото обучение е истинското. Днес са пристигнали достатъчно количества тестове за училищата в цялата страна. Ето защо от другата седмица всички учебни заведения ще могат да отворят врати за най-малките ученици, чиито родители са дали съгласие за тестването им. Другата седмица се очаква да пристигнат още тестове, така че да може в клас да се върнат и учениците от 5-и до 8-и клас", каза министър-председателят. И добави, че данните от МОН показват намаляване на заразяването на деца. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ