Стефан Янев: Пълното затваряне е крайна мярка, искаме да го избегнем

Стефан Янев: Пълното затваряне е крайна мярка, искаме да го избегнем

Стефан Янев: Пълното затваряне е крайна мярка, искаме да го избегнем

Всички усилия, които предприема служебният кабинет, е да не се стигне до локдаун. Това е една крайна мярка, която ние искаме да избегнем целенасочено. Това заяви министър-председателят Стефан Янев, който отговаря днес на живо на въпроси на граждани и медии във фейсбук страницата на Министерски съвет.

"В тази посока работим от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика в отговор на кризата COVID-19. Беше подготвен цял пакет от инструменти, който беше прилаган цяло лято. Мерките бяха щадящи, за да може бизнесът да работи, икономиката да работи, хората да бъдат сравнително спокойни и в състояние да водят нормален начин на живот в условията на такъв тип заболяване", посочи Стефан Янев.

Премиерът заяви, че здравната тема се използва от повечето политици в условията на предизборна обстановка, но увери, че работата на ръководения от него служебен кабинет ще бъде да не се стигне до пълно затваряне.

"Пикът на заболеваемостта може би е в процес на овладяване, на достигане на някакво плато. Надявам се следващите дни това да се потвърди. Добрата новина е, че имаме много по-голям обем от хора, които се тестват на ежедневна база - 50-60 хиляди", допълни още Стефан Янев.  Над 10 000 ковид легла са разкрити в страната. Над 930 са леглата за интензивно лечение в цялата страна, отчете той. Янев смята, че общата леглова база на този етап е достатъчна и не необходимо да се увеличава. При леглата за интензивно лечение обаче се търсят още възможности и вероятно в следващите седмици, до 10 дни, ще има от 60 до 100 нови интензивни легла. Материалната обезпеченост е направена, системата работи в предсказуеми граници, посочи Янев. Проблемът според него е с човешкия капитал в здравната система. "Усилията ни са да държим здрава нашата система и тя да бъде работеща. Ако се срине здравната система, няма значение кой има сертификат", посочи премиерът.

До десетина дни децата може да се върнат в класните стаи, смята той. Утре ще бъдат отворени офертите за щадящите тестове, за които Министерският съвет взе решение на последното си заседание да бъдат закупени. След като се види какви са възможностите за бърза доставка и се прецени в какви срокове може да стане тя, предполагам, че през следващите десетина дни децата може да се върнат в класните стаи, съобщи още той.

Служебният премиер припомни, че ваксини в България има и призова хората да се имунизират с препарат по свой избор. Той добави, че отделни министерства вече са изготвили статистики за броя на ваксинираните държавни служители, но все още няма ясна картина за администрацията на Министерския съвет. 

За инфлацията и доходите

Инфлацията в България е в рамите между 3 и 4%, като се очаква до края на годината да е около 4.5%, коментира служебният премиер в отговор на въпроси за социално-икономическата ситуация у нас. Янев изтъкна работата на служебния кабинет, който по думите му още от май месец е работил в посока повишаване на доходите на населението и на социалните плащания.

"Добавката от 50 лв. за пенсионерите беше запазена за цялото лято. В последствие тази добавка нарасна на 120 лв. От 25 декември влиза в сила новото правило за изчисляване на пенсиите, при което изчислителният стаж се увеличава. Така всички пенсионери ще получат повишение на пенсиите си. Увеличени са плащанията и в помощта за отопление. С актуализацията на бюджета сумите са над 530 лв. на месец на семейство. Грижите на държавата са на място, където трябва", заяви премиерът. 

"Инфлацията е този феномен, който е обратната страна на възстановяване на икономиката. Инфлацията в България е измерима с инфлацията в цяла Европа. Тя се дължи както на възстановяването на икономиката, така и на повишаването на цените на горива и електроенергия. Този процес го има в цяла Европа. Тя е в рамите между 3 и 4%, като се предполага до края на годината да е около 4.5%. Това се приема за нормално от икономическа гледна точка и влиянието ѝ върху домакинствата не се очаква да е голямо", посочи Янев. 

Според него икономиката ни вече не просто се е възстановила до предкризисните нива, но имаме и растеж спрямо 2019 г. Без развитие на икономиката целият ни живот ще страда от някакви дефицити, изтъкна той.

За енергийната криза

В министерство на енергетиката вече има създадена работна група, която да изработи една стратегическа рамка, която да предопредели какви са полезните ходове за развитие на енергетиката в следващите десетилетия. "Определихме потенциалния живот на въглищните централи до 2038 г, 2040 г. България притежава два реактора и е добре да се вземе решение да се построят като нова централа и мощност. Добре е да се прецени как ще се намерят инвеститори и какви ще са отношенията на държавата с тях, защото е започнат един процес, но е спрян и трябва да се реши какво да се прави", допълни премиерът

Държавата има възможности да влияе на цената на тока и да не наруши принципа на свободния пазар. Тези възможности ние сме ги анализирали и някои от възможностите сме използвали вече. Има тези, по които още се търси възможност за реагиране. И днес предстоят експертни разговори, посочи Стефан Янев.

"Ние работим по всички теми. Няма тема, която сме неглижирали. Имаме проблем с цените за електрическата енергия за битовите потребители, която ще се решава оттук нататък с хоризонт 1 януари, когато от КЕВР трябва да бъдат обявени новите цени. Има време за вземане на тези решения и това е отговорност на много хора. За потребителите на енергия на свободния пазар обявихме решението на Министерски съвет за подпомагането на над 630 000 бизнес потребители в страната. Решението ни е чрез преразпределение на дивидента на АЕЦ "Козлодуй" към държавата, който е дължим. Това разпределение на около 450 млн., което ще бъде в рамките на сметките за октомври и ноември. На базата на платените сметки за съответния месец, всяка фирма ще има право да получи по 110 лв. на всеки изразходвам MWh като помощ от държавата. Имаме солидарност, споделяне на печалбата на енергийно предприятие към потребителите като мярка за подкрепа на бизнеса", заяви Янев. 

Той уточни, че за фирмите, които не са сключили договор за доставка на електрическа енергия, които са около 256 000, е направен механизъм за допълнителна помощ от 30 лв. Така тези фирми ще получат по 140 лв. помощ от държавата за октомври и ноември, изчисли Янев и изрази надежда през декември вече да има работещ парламент и да се подпомогне бизнесът.

За подготовката на изборите

По думите му подготовката за изборите върви нормално. "Имаме график и разбирателство между действията. Тази година провеждаме трети избори. За нас това са втори избори и се знае какво се върши. Всичко върви паралелно", каза още премиерът. 


 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ