Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Страните от ЕС гласуват за единен кандидат за ръководител на МВФ. Кристалина Георгиева е сред петте имена

Страните членки на ЕС ще гласуват днес, за да определят европейския кандидат за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), след като не успяха да договорят единна кандидатура. Това посочи вчера френското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Има петима кандидати, като вотът бе отложен за днес, за да се даде възможност на новото правителство на Великобритания да номинира свой представител, ако желае.

Министрите на финансите на 28-те страни членки се съгласиха в телеконференеция вчера да проведат гласуване, ако е необходимо в няколко кръга, за да посочат европейски кандидат, уточни министерството.

Петте имена, които се обсъждат до момента са на двама представители на южните европейски страни - министърката на икономиката и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и португалския й колега и сегашен председател на Еврогрупата Мариу Сентену, други двама са от северните страни - бившият председател на Еврогрупата и бивш финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и управителят на финландската централна банка Оли Рен. Има и един кандидат от Източна Европа - българката Кристалина Георгиева, която е вторият най-важен човек в Световната банка, информира БТА.

Решението ще изисква одобрението на 16 от 28-те страни членки на ЕС, представляващи най-малко 65 процента от общото население.

МВФ традиционно се ръководи от европеец, докато ръководството на Световната банка се поема от американец. Напоследък обаче страните с нововъзникващи пазарни икономики оспориха това неписано правило, отбелязва ДПА.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер се опита да постигне консенсус за общоевропейски кандидат, след като французойката Кристин Лагард се оттегли от поста след номинацията си за следващ ръководител на Европейската централна банка.

още по темата
още от Политика
09
Понеделник
Декември