Стратегията на Тръмп за бързо отпадане на ограниченията

Стратегията на Тръмп за бързо отпадане на ограниченията

Стратегията на Тръмп за бързо отпадане на ограниченията

Президентът Тръмп направи първоначална стъпка към повторното отваряне на икономиката на Съединените щати за Великден, като обяви, че администрацията му ще раздели окръзите спрямо риска от коронавируса и настоя в районите с нисък риск да паднат ограниченията, съобщава New York Post.

Тръмп настоява страната да бъде „отворена“ до празника на 12 април, като очерта плана си в писмо до губернаторите, след като съобщи, че рекордните 3,28 милиона души - 2 процента от работната сила в САЩ, са кандидатствали за обезщетения за безработица миналата седмица.

Около 3000 окръга ще бъдат класирани с висок риск, среден риск или нисък риск, а федералните ръководства могат да препоръчат мерки за разхлабване на изискването за „социалното дистанциране“, се казва в писмото. „Предстои дълга битка, но усилията ни вече дават резултати“.

„Докато ние засилваме мерките срещу вируса, американците в цялата страна се надяват скоро да могат да възобновят нормалния си икономически, социален и религиозен живот“, добавя Тръмп.

Здравни експерти като д-р Антъни Фочи, най-добрият експерт в страната по инфекциозни болести, предупредиха за последствията от създаването на "изкуствени графици".

„Трябва да разберете, че вие не правите времевата линия, вирусът я прави“, каза Фачи пред CNN.

Но Тръмп обясни, че въвеждането на допълнителни тестове плюс класиране на регионите по риск ще позволи по-бързо връщане към нормалното състояние. Той твърди, че смъртността сред страдащите от коронавируса е „значително по-ниска, отколкото първоначално подозирах".

Системата за класиране ще „включва надеждни тестове за наблюдение, което ни позволява да наблюдаваме разпространението на вируса в цялата страна“, пише той.

Междувременно, днес по обед САЩ вече станаха страната с най-много регистрирани случаи на заразата - над 85 хиляди, като изпревариха Китай - държавата, която неизменно бе с най-голям бум на заболели от началото на пандемията. 

Щатът Ню Йорк е най-тежко засегнат, с почти половината от над 85 000 случая в САЩ - над 38 000 регистрирани случая на COVID-19. Ню Джърси е на второ място с повече от 6 800 случая.

Тръмп казва, че иска поне някои региони да рестартират нормалния начин на живот за по-малко от три седмици.

„Мисля, че има определени хора, които биха искали [икономиката] да се справи финансово зле, защото смятат, че това би било начин да ме победят на изборите“, заяви Тръмп на пресконференция в сряда.

„Няма да правя нищо необмислено или прибързано - не го правя. Но страната ни иска да се върне към нормалната си работа“.

В понеделник завършва 15-дневен период с ограничения за обществения живот за САЩ, препоръчани от щаба. Според вицепрезидента Майк Пенс Тръмп възнамерява през уикенда да реши какво да се предприеме, след като изминат 15-те дни.

Влиянието на Тръмп върху окончателните решения обаче е ограничено. Последната дума е на губернаторите на щатите или на местните власти. В 22 от 50-те американски щата са в сила ограничения за излизане, някои от които надхвърлят препоръките на Вашингтон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ