Световните медии за изборната победа на Румен Радев

Световните медии за изборната победа на Румен Радев

Световните медии за изборната победа на Румен Радев

Румен Радев печели втори мандат като президент на България, след като победи Анастас Гержиков на втория тур на президентските избори, съобщават световните медии. 

Както отбелязват Reuters, българският държавен глава е спечелил популярност с откритата си подкрепа за масовите антикорупционни протести срещу бившия премиер Бойко Борисов през 2020-та и с назначаването на служебни правителства, които са извадили на бял свят съмнителни сделки с държавн пари на бившето правителство. Агенцията припомня още, че „двама образовани в Харвард предприемачи, назначени през май от Радев за служебни министри, оттогава създадоха партия „Продължаваме промяната“ която спечели третите национални избори в България тази година на 14 ноември, обещавайки „нулева корупция“. 

Radio Free Europe посочва, че президентът в България има до голяма степен церемониални функции, но „Радев промени ролята и е активен в борбата с корупцията в най-бедната страна в ЕС“. Медията припомня, че „Радев е яростен съперник на Борисов и подкрепи месеци протести срещу 10-годишното управление на експремиера, започнали през лятото на 2020 г. В крайна сметка Борисов се оттегли като премиер през април заради нарастващите антикорупционни протести срещу него и неговата партия ГЕРБ, които обвиняват Радев, че разделя нацията. 

Но краят на управлението на Борисов и месеците на политическа безизходица съвпаднаха с покачването на цените на енергията и пандемията от COVID-19 в България, която е с най-ниския процент на ваксинация в ЕС, пише още изданието. 

Втората служебна администрация, назначена от Радев, след като партиите провалиха поредния опит за съставяне на правителство в резултат от изборите през юли, беше остро критикувана за лошото си справяне с епидемията. И двете временни администрации спечелиха обществена подкрепа за разкритията за корупция, измами и лошо управление при Борисов, което даде тласък на Радев. Членка както на НАТО, така и на Европейския съюз, България е измъчвана от масова корупция след свалянето на комунизма преди повече от три десетилетия. Тя рутинно влиза в дъното на ЕС за възприятия за корупция и свобода на медиите“, допълват от радиото. 

Deutsche Welle, освен другото, отбелязва, че „в миналото Радев се е опитвал да поддържа близки отношения с Русия, но изглежда вече е обърнал представите, че е про-руски кандидат“. 

Euronews пише, че Радев е сред най-големите критици на Бойко Борисов и е привлякъл много българи, които са отчаяни от политиците, които смятат за корумпирани. Медията посочва още, че „партията на Радев „Продължаваме промяната“ сега се надява да намери коалиционни партньори, за да сложи край на шестмесечната политическа безизходица. България е изправена пред найтежката политическа криза от края на комунизма преди три десетилетия“. 

Европейската редакция на Politico отбелязва, че „Радев беше основен привърженик на антикорупционните протести, стартирани миналата година срещу Борисов, който в крайна сметка беше принуден да напусне властта миналата пролет на фона на криза на върховенството на закона, след като доминираше в политиката на страната повече от десетилетие“. 

Al Jazeera отбелязва, че Радев е бивш пилот на изтребител на НАТО, който е учил известно време в американския военновъздушен колеж в Алабама и е обещал да запази мястото на България в Западния алианс, ако бъде преизбран, но в същото време медията отбелязва, че той „настоява за прагматични връзки с Русия и казва, че санкциите срещу Москва трябва да бъдат премахнати“. 

Анадолската агенция“ отбелязва, че на изборите преди седмица в Турция са пуснати 90 хиляди гласа на българските избори, а на втория тур на президентския вот - едва около 23 хиляди, които са пуснати в 58 избирателни секции в югоизточната ни съседка. 

Източник: Агенция "Фокус" 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ