"Таймс": Коалицията на Меркел е заплашена от разпад, след като партньорите й завиха наляво

Таймс: Коалицията на Меркел е заплашена от разпад, след като партньорите й завиха наляво

"Таймс": Коалицията на Меркел е заплашена от разпад, след като партньорите й завиха наляво

Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел е запллашена от разпад, след като партньорите й предприеха завой наляво, пише в. "Таймс", цитиран от БТА. Правителството й може да падне от власт преди Коледа, след като водещи фигури в Християндемократическия съюз заявиха, че отказват да правят каквито и да било нови отстъпки на коалиционните партньори от социалдемократическата партия, които си избраха ново ръководство с ляв уклон. Избирането на 67-годишния Норберт Валтер-Борянс и 58-годишната Саския Ескен за лидери на социалдемократите е последица от засилващото се критично отношение на социалдемократическата партия към коалицията с консерваторите на Меркел, отбелязва британското издание. Водещи представители на ХДС изключиха всякакви по-нататъшни отстъпки, след като предишни компромиси не успяха да помогнат на финансовия министър, умерения Олаф Шолц, който загуби избора за лидерския пост на социалдемократите в събота. Според членове на ХДС изборът на Валтер-Борянс и Ескен епоставил коалиционния им партньор на пътя към "самоунищожението".

Бъдещето на правителството на Меркел е неясно, след като лидери на Германската социалдемократическа партия станаха представители на нейното ляво крило, смята и в. "Дейли телеграф". Членовете на социалдемократическата партия (която е най-старата в Германия) причиниха политическо земетресение, след като избраха лидерски тандем с леви убеждения, който заплаши да изтегли партията от управляващата коалиция, отбелязва вестникът. Предвид факта, че почти всички представители на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага подкрепиха досегашния временен лидер на партията и финансов министър на Меркел Олаф Шолц и Клара Гайвиц за партийни водачи, възниква въпросът как Валтер-Борянс и Ескен възнамеряват да работят с враждебните депутати.

Германия е изправена пред възможността да премине през месеци на политическа несигурност при евентуално разпадане на управляващата коалиция (която е неустойчива още от създаването си след изборите през 2017 г.), което става все по-вероятно, пише в. "Гардиън". Увеличават се шансовете Меркел, която заяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат, да трябва да слезе от политическата сцена по-рано, отколкото възнамеряваше.

Ангела Меркел не можеше да си представи по-лош сценарий, пише в. "Монд". Избирайки на 30 ноември за свои лидери Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен близо 425-те хиляди членове на социалдемократическата партия ясно изразиха волята си за завой наляво. Пряка последица на това може да се окаже рухването на управляващата коалиция в Берлин и оттеглянето на канцлера Меркел преди края на четвъртия й мандат, предвиден за есента на 2021 г., прогнозира и френското издание.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ