Първият етап на „Балкански поток“ готов

Първият етап на „Балкански поток“ готов

Първият етап на „Балкански поток“ готов

„Първият етап на проекта „Балкански поток“ приключи и е въведен в експлоатация, това са 11 км от турско-българска граница. Изградена и въведена в експлоатация е газоизмервателната станция, която е разположена непосредствено до компресорна станция „Странджа“. В момента се работи на трасе, приблизително около 150 км и трасето е разделено на три участъка“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Иво Христов за реализацията на проекта „Балкански поток“ на българска територия

„Предвиденият за изграждане преносен газопровод е с приблизителна дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7, 5 мегапаскала. Заедно с изграждането на преносния газопровод ще бъдат изградени две оптични кабелни линии, които ще бъдат положени от двете страни на преносния газопровод и ще достигнат българо-сръбска граница. Трасето на преносния газопровод преминава през землището на 11 области“, обясни още министър Петкова.

Съгласно сключения договор в срок до 250 календарни дни ще бъде изграден участък от 308 км до българо-сръбска граница. За целия участък от 308 км издадени разрешение за строеж от страна на МРРБ, които са влезли в сила. В оставащия срок на договора до 615 календарни дни ще бъде изградена останалата част от трасето.

„От наша страна и от страна на изпълнителя се полагат всички усилия, така че проектът да бъде реализиран в рамките на срока по договора“, каза още министър Теменужка Петкова.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ