Тереза Мей: Край на свободното движение за европейски граждани след Брекзит

Тереза Мей: Край на свободното движение за европейски граждани след Брекзит

Тереза Мей: Край на свободното движение за европейски граждани след Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей обяви нови правила за имиграцията в Обединеното кралство, които ще влязат в сила след Брекзит, предаде Франс прес.

Новите правила ще дават предимство на квалифицирани работници, отменяйки свободното движение на европейски граждани.

"Когато напуснем ЕС, ще въведем имиграционна система, която веднъж завинаги ще сложи край на свободното движение на европейски граждани в Обединеното кралство", обяви Мей.

"Това ще е система, която се основава на уменията на работниците, а не на техния произход", подчерта премиерът в изявлението си. "Тези нова система ще позволи да се намали имиграцията на лица с ниска квалификация", добави Мей. Това ще намали имиграцията до жизнеспособни нива, както беше обещано, посочи министър-председателката.

В програмата си за парламентарните избори през 2017 г. Мей обеща да намали нетната миграция до под 100 000 души годишно, спрямо 273 000 през 2016 г. Мей ще конкретизира тази нова имиграционна система в утрешната си реч на конференцията на британската Консервативна партия в Бирмингам.

Според новите правила лицата, които желаят да се установят отвъд Ламанша, трябва да могат да удостоверят определено ниво на доходи, за да се гарантира, че те няма да заемат работни места, които биха могли да бъдат заети от британски граждани.

Визите, издавани на студенти, няма да бъдат обект на същите критерии.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид предложи промяна в изпита, който полагат лица, желаещи да получат британски паспорт, и включване в него на "британските ценности". Сегашният тест, който е съсредоточен върху културата на страната, нейната история, спорта и дори британската кухня, "е недостатъчен", обяви днес министър Джавид пред годишната конференция на на торите.

"Разбира се, ако се разработи, може би е полезно да се знае името на шестата съпруга на Хенри Осми (Катрин Пар - бел. ред.). Но най-важното за мен е да се разбират също прогресивните и демократични ценности, които обединяват нашето общество", каза Джавид. "Трябва да направим изпит по британските ценности и точно това ще направя", увери министърът.

Новата система, представена от Мей, се основава на доклада на консултативния комитет по миграцията от 18 септември, който препоръча да бъде изработена имиграционна система, не даваща никакво предимство на граждани на Европейското икономическо пространство, ако имиграционният въпрос не е включен в преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Великобритания ще промени закона и ще даде на хетеросексуалните двойки права, равни на тези на хомосексуалните за гражданско партньорство, обяви днес Тереза Мей след знаково съдебно решение през юни, допълва ДПА.

"Тази промяна в закона помага да бъдат защитени интересите на двойки от мъж и жена, които искат да се ангажират сериозно, искат да придадат официален вид на партньорството си, но не желаят непременно да се оженят", каза Мей.

През юни Върховният съд се произнесе, че отношението на правителството към на Ребека Стийнфелд и Чарлс Кийдън, които искаха да получат разрешение да сключат гражданско партньорство, е несъвместимо със закона за човешките права. Стийнфелд и Кийдън не желаят да сключат брак по идеологически причини, основаващи се на исторически патриархална природа на брачната институция

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ