„Тереза Мей оцеля. Положението е толкова лошо, че трябва да сме благодарни и на това”, коментират западни медии

„Тереза Мей оцеля. Положението е толкова лошо, че трябва да сме благодарни и на това”, коментират западни медии

„Тереза Мей оцеля. Положението е толкова лошо, че трябва да сме благодарни и на това”, коментират западни медии

"Тереза Мей оцеля. Положението е толкова лошо, че трябва да сме благодарни и на това", пише Поли Тойнби от британския вестник "Гардиън". Журналистката отбелязва, че въпреки факта, че Мей може би е най-лошият тактик на всички времена, тя е успяла да се задържи на премиерския пост поне за още една година. В сравнение с опонентите си Мей е гений на стратегиите и падането и от власт можеше да доведе до много по-тежки последици за британската политика, посочва Тойнби.

"Тереза Мей оцеля и продължава борбата, но единственият съюзник, на когото сега може да разчита, е времето", гласи заглавието на редакционна статия на вестник "Индипендънт". Изданието отбелязва, че в много отношения Мей има късмет с опонентите си, на които им липсва разум, които не действат навреме и са прекалено разединени и объркани, че да бъдат сериозна опозиция. "Неунищожима ли е Тереза Мей?", пита "Индипендънт". Вестникът припомня, че поне от формална гледна точка лидерството на британския премиер не може да бъде оспорено отново през следващите 12 месеца, но смята, че бъдещето й начело на партията е под въпрос.

"Файненшъл таймс" пише, че Мей е оцеляла след опита да бъде свалена,, но с цената на разделение в Консервативната партия". Изданието изтъква, че Мей е платила висока цена за вчерашната си победа, като има предвид даденото от премиера пред депутатите обещание, че ще се оттегли от партийния си пост преди следващите избори.

"Тереза Мей получи доверието на депутатите консерватори, но сделката и за Брекзит все още е изложена на опасност", пише американският вестник "Ню Йорк таймс". Ако въобще има празненства по случай вчерашната победа на Мей, то те ще бъдат кратки, а бъдещето на постигнатата от нея сделка с Европейския съюз изглежда по-неясно от всякога, тъй като Мей не разполага с необходимото мнозинство в парламента за одобряване на споразумението, пише изданието.

"Тереза Мей отърва кожата. Поне за момента", обобщава френският вестник "Фигаро".

"Мей засилва позициите си спрямо Европейския съюз, след като получи доверието на депутатите от Консервативната партия", пише вестник "Монд" и подчертава, че настойчивостта на Мей за пореден път е надделяла над атаките на тези, които искат да провалят нейната сделка за Брекзит.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ