Тереза Мей хвърли ръкавицата на Джереми Корбин за тв дуел по сделката за Брекзит

Тереза Мей хвърли ръкавицата на Джереми Корбин за тв дуел по сделката за Брекзит

Тереза Мей хвърли ръкавицата на Джереми Корбин за тв дуел по сделката за Брекзит

Британският министър-председател Тереза Мей отправи предизвикателство към лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин като го призова на телевизионен дебат на живо за Брекзит, предаде Ройтерс.

Мей направи това дни преди труден вот в парламента, където тя се опитва да спечели подкрепа за договорената с ЕС сделка. Форматът на дебата ще бъде определен от медията, обяви Мей. Екипът на Корбин бързо прие предложението, което накара други партии и обявяващи се срещу Брекзит групи също да настояват и техни представители да участват в дебата, предаде БТА.

Лидерите на две по-малки опозиционни партии - Либералните демократи и Шотландската национална партия (ШНП), също поискаха да участват в дебата по телевизията, предаде ДПА.

"Министър-председателката и лидерът на опозицията представляват само мнението на ограничен дял от британската общественост по този въпрос", написа зам.-председателят на ШНП Кийт Браун в отворено писмо до "Скай нюз".

"Смятам да обясня защо според мен тази сделка е правилната сделка за Обединеното кралство - и, да, готова съм да обсъждам това с Джереми Корбин", каза Мей пред в. "Сън", като уточни: "Защото имам план. А той няма".

Това ще е първи пряк сблъсък на Мей с лейбъристкия лидер на живо по телевизията, след като тя отказа всякакво участие в дебати преди последните парламентарни избори.

След като постигна споразумение с Европейския съюз през почивните дни, Мей предприе национална кампания за осигуряване на подкрепа за нейната сделка, макар да остана смутена, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че сделката изглежда като сделка в интерес на ЕС.

Шансовете на Мей да получи парламентарна подкрепа за споразумението изглеждат малки, тъй като критики се чуват от всички посоки, включително от северноирландската партия, която осигурява парламентарно мнозинство на нейното консервативно правителство.

През последното десетилетие дебатите на политическите лидери се превърнаха в традиция, а през 2015 г. форматът им беше плод на неколкомесечни пазарлъци. Но ограниченото време, с което разполагат сега, този път принуждава политическите партии да се договорят за дни.

Мей бе обписана с остри критики в кампанията за предсрочните общи избори през 2017 г., защото тогава се измъкна от преки телевизионни дебати с други партийни лидери и изпрати тогавашния министър на вътрешните работи Амбър Ръд да участва вместо нея.

По-късно министър-председателката оправда решението си с твърдението, че е било по-важно да чуе какво казват самите гласоподаватели. На тези избори Консервативната партия получи 42 процента подкрепа.

Ако бъде договорен формат, дебатът се очаква да бъде на 9 декември, два дни преди депутатите да гласуват дали да подкрепят сделката на Мей за Брекзит, което ще е един от най-значимите моменти в работата на парламента от десетилетия, посочва Ройтерс

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ