Тереза Мей с ново предложения срещу патовата ситуация около Брекзит

Тереза Мей с ново предложения срещу патовата ситуация около Брекзит

Тереза Мей с ново предложения срещу патовата ситуация около Брекзит

Британският премиер Тереза Мей предложи на депутатите да гласуват ново споразумение за Брекзит, за да може страната да излезе от ЕС както британците гласуваха на референдум преди три години, предаде Франс прес.

"Има последна възможност да се намери начин" да се отговори на вота на британците, добави пред журналисти Мей. Тя също така предложи на депутатите да гласуват по организирането на втори референдум за Брекзит и за временното оставане на Великобритания в митнически съюз с ЕС.

Мей уточни, че правителството й ще включи в новия текст на споразумението за Брекзит изискване депутатите да гласуват дали да се организира втори референдум, предаде Ройтерс.

"Разбирам силните настроения в Камарата на представителите по този важен въпрос. Така че депутатите, които искат втори референдум за потвърждаване на споразумението, трябва да разберат, че е нужно споразумение и следователно трябва да се гласува законопроект за излизане от ЕС, за да може това да стане", каза Мей.

Великобритания няма да напусне ЕС, освен ако споразумението за Брекзит получи подкрепата на парламентарно представените политически партии, добави тя.

Мей съобщи, че законопроекта за Брекзит, който тя смята да внесе в парламента в началото на юни, ще включва "значителни промени за защита на икономическата и конституционна цялост на Обединеното кралство".

"Истината е, че след три опита да се получи парламентарна подкрепа няма да напуснем ЕС, освен ако имаме споразумение, което може да осигури по-широка партийна подкрепа", заяви британският премиер.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ