Тереза Мей стабилизира властта си след оставките на министри евроскептици

Тереза Мей стабилизира властта си след оставките на министри евроскептици

Тереза Мей стабилизира властта си след оставките на министри евроскептици

Правителството на британската министър-председателка Тереза Мей се събра на първото си заседание след назначаването на нови министри на външните работи и по въпросите на Брекзит, ден след като кабинетът беше разтърсен от оставките на двама видни опоненти на последните предложения на Мей, свързани с напускането на ЕС, предаде ДПА.

Новият външен министър Джереми Хънт и министърът по въпросите на Брекзит Доминик Рааб присъстваха на заседанието, заменяйки предшествениците си Борис Джонсън и Дейвид Дейвис, които напуснаха постовете си в понеделник заради несъгласие с предложения от Мей вариант на Брекзит.

След заседанието Мей написа в Туитър, че то е било ползотворно и очаква натоварена седмица. Министър-председателката прибави и подкрепата си за английския национален отбор по футбол преди утрешния полуфинален мач срещу Хърватия.

Изглежда Мей успява да отклони непосредствената заплаха за лидерството, но е подложена на натиск от Джонсън, Дейвис и други консерватори - привърженици на твърдия Брекзит да втвърди предложенията си, нещо, което тя заяви в понеделник, че няма да направи, посочва ДПА.

След правителственото заседание министърът на околната среда Майкъл Гоув, който е бивш съюзник на Джонсън и застъпник за Брекзит, каза пред репортери, че стои "100 процента" зад плана на Мей и "въобще не обмисля" да подава оставка.

По-рано министърът на правосъдието Дейвид Гок  заяви по радио Би Би Си, че и двете страни в Консервативната партия се нуждаят от компромис, ако Великобритания иска да постигне споразумение с ЕС за излизането си от общността.

Джонсън заяви, че не може да приеме новия план на Мей и се опасява, че "мечтата за Брекзит умира".

Дейвис пък коментира, че има усещането, че Мей се отказва от прекалено много неща, и то прекалено лесно", макар че подкрепи оставането й на премиерския пост.

По-малко от девет месеца преди окончателното напускане на ЕС Мей се придържа към плана си за "благоприятен за бизнеса Брекзит", подчертава Ройтерс.

Мей може и да успокоила духовете относно възможна борба за лидерския пост, но някои привърженици на твърдия Брекзит сред консерваторите все още са ядосани от решението й да наруши обещанието си за чисто скъсване с ЕС. "Това е върховно предателство на нашата демокрация и на вярата на народа в нея. Това не е случайно предателство, то беше планирано заговорнически много по-рано", каза депутатът консерватор Андрю Бриджън. "Никога досега толкова много хора не са агитирали толкова дълго и толкова усилено за толкова малко", каза законодателят пред Ройтерс.

Макар че много активни застъпници за Брекзит все още се надяват Мей да бъде отстранена с вот на недоверие, е малко вероятно, че разполагат с нужните гласове. Те са малцинство в парламента и не могат да променят сделката, договорена с ЕС, допълва Ройтерс.

Предложенията на Мей за бъдещите отношения на Великобритания с общността след напускането на ЕС през март догодина бяха договорени след двугодишни препирни в правителството. Но 48 часа след обявяването им Дейвис напусна, а Джонсън го последва.

В писмото, с което подава оставка, Джонсън написа, че "Брекзит трябва да е насочен към даването на възможности и надежда", но "тази мечта умира, задушена от ненужни съмнения в себе си".

Многотиражният в. "Сън" написа в редакционна статия, че Мей прави поредица от груби грешки и в момента "е настъпил хаос".

Други обаче изтъкват, че Мей е възприела най-реалистичния план, след като беше отслабена в резултат на зле пресметнатите резултати от предсрочните избори миналата година, когато загуби парламентарното си мнозинство и сега трябва да разчита на малка северноирландска партия, за да управлява.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ