Тома Биков: Този Изборен кодекс е срамен

Тома Биков: Този Изборен кодекс е срамен

Тома Биков: Този Изборен кодекс е срамен

„Този Изборен кодекс е срамен. Тези партии мълчат, защото са взели решение очевидно и ДБ, и БСП, и ИТН, и Мая Манолова по Изборния кодекс. Начинът по който се направи този Изборен кодекс е срамен и брутален, знае ли се кой го е писал.“ Това заяви на заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на втора партийна пресконференция за деня.

От брифинга стана ясно, че ГЕРБ са научили за консултациите при президента за назначаване на членове на ЦИК от медиите.

По-рано от пресцентъра на държавния глава Румен Радев съобщиха, че той ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.

„Очевидно сме единствената партия, която не е имала информация за това. Всички останали са имали такава, за това мълчат по всички тези теми – и по отношение на Русия и по отношение на тази законодателен тероризъм. Ние не знаем на какви критерии трябва да отговарят членовете на Централната избирателна комисия, които президентът ще назначава по негови собствени усмотрения, нито какво се очаква от тях. Нямаме информация на каква тема ще бъдат тези консултации и как ще преминат.“, коментира Биков.

„Всичко това се случва два месеца преди изборите. Ако ние бяхме направили такова нещо, такъв погром преди предишните парламентарни избори, вие журналистите щяхте да ни унищожите. Неправителствените организации, които мълчат днес, щяха да ни унищожат. Всички анализатори и коментатори щяха да кажат, че правим опит за фалшификация на изборите. В момента виждаме една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили от кръга на Радев и всичко това се прави с цел той да спечели втори мандат за президент. Цената на това може да е провал на изборния и демократичен процес в България и страната може да влезе от политическа криза в конституционна. Целият Изборен кодекс, който бе направен, предразполага точно към това", каза още Биков.

По думите му начинът, по който се направи Изборния кодекс е абсолютно срамен и брутален.

„Не може на единия ден да се пише, никой да не се пита. Кои са хората, които са писали този Изборен кодекс, знае ли се? Кои са хората, които са участвали в обсъждането му, докато пишат текстовете? Становища на НПО-та, становища на международни институции, Венецианска комисия, всички неща, които при всеки Изборен кодекс, когато и да е бил променян, дали от нас, дали от БСП винаги са били налице“, посочи още Биков.

От ГЕРБ заявиха, че този брифинг е бил провокиран от една неистина.

„Това е неистина, която няма да оставим неадресирана. Няма да позволим лъжи свободно да се разпространяват в публичното пространство. Много пъти сме запазвали търпение и толерантност, но вече не. Всяка лъжа ще бъде разкривана. Днес колегата Иво Мирчев каза, че не е вярно, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната е спонсор и е дарявала пари на "Да, България", заяви депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев и показа разпечатка от Сметната палата, в която по думите му фигурира името на Иван Тодоров - мажоритарен собственик на „Сиела Норма”. Малко по-късно от ,,Да, България“ заявиха, че дарителят с това име не е собственик на фирмата, която доставя машините. 

Той попита къде са колегите им от останалите партии по теми свързани с Русия, резолюцията на Европейския парламент, човешките права, неделимостта на България от ЕС и НАТО.

„Къде беше Мая Манолова, за да коментира приетия на тъмно Изборен кодекс? Къде са колегите, които на пиките на своите идеологически представи носеха европейските доклади, в които се говори за върховенство на правото и закона днес, когато предлагат да се закрият Специализираният съд, Специализираната прокуратура и КПКОНПИ? Защо не коментират колко милиарди левове ще бъдат реално върнати в ръцете на олигархията и мафията и по този начин ще бъде освободен един огромен ресурс? Именно колегите от  „Да, България“ са тези, които забиват най-дълбоко меча си в стабилността и правовата държава. Това, което в момента наблюдаваме като процеси, рязко се отклонява от всичко, което те са имали като идеологическа и идейна политическа платформа в години назад. Това е тяхната най-голяма лъжа“, допълни Георгиев.

Георгиев критикува и „Има такъв народ“, като посочи, че лидерът им Станислав Трифонов се държи политически страхливо.

Той замълча политически страхливо тогава, когато трябваше да бъде активен и тогава, когато трябваше да поеме отговорност за управлението на държавата – нещо, за което имаше възможност, но излъга, че не бил способен. Ако чака 240 човека мнозинство в реалностите в България, вече няма как да се случи“, подчерта депутатът от ГЕРБ-СДС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ