Томислав Дончев поиска ден без Европа веднъж в годината срещу евроскептицизма

Томислав Дончев поиска ден без Европа веднъж в годината срещу евроскептицизма

Томислав Дончев поиска ден без Европа веднъж в годината срещу евроскептицизма

Може би веднъж в годината трябва да обявяваме един Ден без Европа. Тогава евроскептиците драстично ще намалеят, защото ще разберат колко национални граници трябва да минат и колко визи ще им трябват, или пък колко мито ще се плати за превоз на стока до Германия.

Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусия за перспективите пред бъдещето на обединена Европа, организирана от „Милениум клуб” в НДК. В нея участие взе и президентът на ПЕС Сергей Станишев, предаде „24 часа”.

Дончев направи предложението си в отговор на коментар на председателя на "Милениум клуб" Румен Чолаков, че призракът на евроскептицизма броди из Европа.

3 сценария за бъдещето на Европа начерта Дончев: Задълбочаване на интеграцията, тотална дезинтеграция и разпадане на ЕС и частична дезинтеграция - като Европа на 2 скорости.

Няма нито един съществен икономически или политически аргумент защо ЕС не трябва да съществува. Къде е тогава проблемът, попита Дончев. И сам си отговори: Трудно е да обясниш как работи националната държава, а на ниво ЕС е още по-трудно.

Днес не е никакъв проблем, ако вярвате в съществуването на еднорози, да си създадете общност в социалните мрежи и скара последователите ви ще твърдят, че са видяли такива, обясни вицепремиерът.

Големият проблем обаче бил патологичната склонност да се приватизират ползите от ЕС, а куп национални проблеми да се пращат в Страсбург. Натискът на глобалния свят ни кара да се връщаме към проблемите на националното. Но няма нито един сериозен проблем, който може да бъде решен в рамките на националните граници. Това е абсурд, категоричен бе Дончев.

Големият проблем е, че Европа се превръща в инструмент за справяне с кризи. А всъщност Европа има дефицит на голяма цел, която да увлича всички и да пленява въображението, смята вицепремиерът. Според него такава цел може да е социалната сфера. И даде пример, че Европа, заедно с Великобритания, е около 7% от населението на света. В същото време прави около 50% от социалните разходи в света. По този начин съхраняваме националния капитал и генерираме дългосрочни предпоставки за растеж, но от друга така правим Европа по-ленинва и затрудняваме интеграцията. Затова е необходима пренастройка за.социалните политика, каза Дончев. И напомни, че лекарството може да е едно, но е важна и дозата.

Новата голяма идея да Европа трябва да бъде дръзка, а не чиновничество. Защо Европа няма нито един голям проект за изследване на космическото пространство. Има технологии, но не и политика. Вероятно сме закъснели да се включим в подготовката на мисията Марс, предложи Дончев.

3 сценария за Европа представи и Сергей Станишев: На статуквото, който се олицетворява от ЕНП и е на неравенствата, на нациите и на възстановяването на ценностите - солидарност и уважение, която е и социална.

Мисията на тези избори е Европа да бъде спасена от статуквото, категоричен бе президентът на ПЕС. Другата заплаха, която той посочи, бе войнстващият краен национализъм, който се нуждае от образа на враг.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ