ГЕРБ ще предложи правителство. Въпреки малките шансове за подкрепа

ГЕРБ ще предложи правителство. Въпреки малките шансове за подкрепа

ГЕРБ ще предложи правителство. Въпреки малките шансове за подкрепа

Ще предложим правителство не като политически знак, а такова, което от ден първи може да гони амбициозни цели, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция в централата на партията, на която беше представен анализ на изборните резултати. 

"Победителят е един като брой гласове, като това кой е на първо място в община, област и брой народни представители, но най-важното е, че това е победа, въпреки всички, въпреки горещото политическо лято на миналата година, въпреки естествения ефект на изхабяване от престоя във властта, въпреки пандемията, въпреки агитацията в изборния ден и тоталната консолидация на няколко политически сили“, допълни Томислав Дончев. Той уточни, че е било предвидено пресконференцията да се води от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, но той водел в момента серия разговори с международни партньори на България. 

Дончев благодари на всички български граждани, които въпреки опитите да бъдат отвратени от изборния процес, отидоха да гласуват. "Българската демокрация е жива. Искам да благодаря на всички български граждани, които за сетен път ни дадоха своята подкрепа. За нас това е дълг и отговорност", подчерта вицепремиерът.

"За мен свърши времето на големите приказки и надвикването и дойде времето да се вземат решения", каза още Томислав Дончев. Той посочи, че с вота си българите са дали на политиците много сложна задача и изрази надежда новоизбраните депутати да бъдат на ниво и да решат задачата по правилен начин. 

По думите му, най-много го притеснявало, че политиката е била сведена до "песни, танци и надвикване". "От моя опит, политиката е вземане на тежки решения, защото нито едно решение не е очевидно правилно. Нито едно решение няма как да бъде обект на тотален консенсус. За да вземеш решение, освен експертиза, се иска мъжество и способност да носиш отговорност. Следваме процедурата, както е предписана в Конституцията. Тоест като първа политическа сила ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено от следващия парламент", посочи вицепремиерът.

"Печелим 14-ти избори от създаването на партията и пети поредни парламентарни, имаме победа в 24 изборни района, ДПС - в три, "Демократична България" – 2, "Има такъв народ" – 1 и БСП – в 1", отчете организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, казвайки, че това не е само суха статистика.

"Например, област Плевен, където ГЕРБ е първа политическа сила, включително в Община Плевен. Област Добрич и град Добрич. ГЕРБ запазва два мандата, които имаше до този момент. Във Видин, традиционно труден за ГЕРБ район, увеличаваме мандатите си от 1 на 2“, допълни Паунов.
Паунов отчете, че ГЕРБ е получила добър резултат и в Благоевград. „От 265 общини в страната, ГЕРБ побеждава в 169", допълни Паунов. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ