Трети ден продължава процесът за импийчмънт на Тръмп

Трети ден продължава процесът за импийчмънт на Тръмп

Трети ден продължава процесът за импийчмънт на Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде свален от поста, защото се помисли за крал, е заглавието на френския в. "Фигаро", който цитира аргументите на обвинителите в процеса за импийчмънт. Президентът на САЩ се е държал "лошо, незаконно и опасно", като е поискал от Украйна да обяви, че започва разследване, засягащо неговия съперник в предизборната надпревара Джо Байдън, и като е замразил военна помощ за Киев, заяви Джери Надлър от Камарата на представителите на САЩ.

Малцина оспорват фактите. Екипът, защитаващ Доналд Тръмп обаче оспорва тълкуването им, заявявайки, че тези действия не представляват престъпление в правния смисъл на понятието и следователно не може да се приложи процедура за импийчмънт, отбелязва в. "Фигаро". Но, както напомни Надлър, адвокатите на Тръмп не винаги са били на тази позиция: през 1998 г., по време на процеса за импийчмънт на президента демократ Бил Клинтън, ръководителят на адвокатите на Тръмп Алан Дършоуиц е заявил, че за импийчмънт не е необходимо наличие на престъпление, ако президентът е злоупотребил с правомощията си.

Не може да се разчита, че Тръмп ще прави това, което е най-добро за САЩ, защото той поставя себе си на първо място, е акцентът в британския вестник "Гардиън", който цитира Адам Шиф, главния прокурор в процеса. С такива аргументи демократите се опитва да отслабят крайния скептицизъм, с който представителите на Републиканската партия гледат на делото срещу Тръмп. С тази цел демократите представиха смесица от видеозаписи от публични изслушвания, наскоро открити доказателства и анализи, описващи схемата на Тръмп. От своя страна републиканците гласуваха срещу допускането на свидетелски показания и възразяват, че процесът не разкрива нови доказателства. Много от тях поискаха да свидетелства Хънтър Байдън. Някои сенатори изразиха недоволство от продължителните и повтарящи се аргументи на демократите, отбелязва британското издание.

Решението на обвинителите да посветят вчерашния ден на конституционен анализ означава, че аргументите им станаха по-сложни, по-абстрактни и съответно задържаха по-трудно вниманието на слушателите. Цялата им подготовка обаче нямаше значение за защитниците на президента, които продължиха да показват пренебрежението си. Можем само да се надяваме, че поне част от американци, които гледат процеса, го следят не толкова предубедено, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Републиканците не служат нито на страната, нито на Тръмп, а на самите себе си, извежда в заглавие в. "Вашингтон пост". Президентът на САЩ успя да превърне във фарс най-сериозния метод за предотвратяване на злоупотребата с власт, предвиден в Конституцията на страната. Гледката как републикански сенатори се оплакват, че нямало нищо ново по случая, като в същото време се противопоставят на представянето на нови доказателства и свидетелски показания, потвърждава нечестните им намерения. Така те не служат нито на президента, нито на страната си, а само на самите себе си.

След като са решили, че никакви доказателства няма да са достатъчни, за да гласуват за отстраняването на Тръмп, те разбират, че едно пълно и убедително представяне на случая би уличило тях. Един бърз и претупан процес в Сената е най-добрият начин да не се изложи на показ професионалната им небрежност, пише вестникът.

Това престъпление срещу демокрацията се утежнява от стремежа на републиканците да използват импийчмънта за набиране на средства и активизиране на гласоподавателите си. Изглежда те се водят от идеята, че "ако ще предавате конституционния ред, можете поне да спечелите от това", подчертава в. "Вашингтон пост".

Това дори не е първото закононарушение, допуснато от Тръмп. Но по начин, който би зарадвал някогашния президент Ричард Никсън, Тръмп прикрива успешно неправомерните си действия, а републиканците от Сената изглежда са решили да прикрият този факт с помощта на медии като Фокс нюз и консервативните радио предавания, де факто контролирани от държавата. Постепенно, но все по-бързо нормите за честност, служене на обществото и етично поведение отстъпват. Посланието, изпращано на Тръмп и бъдещите му версии, гласи: корупцията остава без последствия. Това е опасно за страната, защото успехът води до имитация и този процес може би вече е започнал, предупреждава американското издание.

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ