Три варианта за изход от политическата криза обсъдени при Борисов

Три варианта за изход от политическата криза обсъдени при Борисов

Три варианта за изход от политическата криза обсъдени при Борисов

Три варианта за изход от тежката политическа криза в страната са били обсъдени при премиера Бойко Борисов днес на среща с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних, съобщи БНР като се позова на информация от ръководството на ГЕРБ.

Информацията впоследствие бе потвърдена официално и от вицепремиера Томислав Дончев пред bTV. Има 3 варианта - правителството остава, отива си или ново правителство в този парламент, посочи той.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната. 

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила -ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

Рискът обаче в този случай е ситуацията да остане нестабилна. По време на обсъждането е било изразено мнение,че само две партии- ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС. 

"Трудно е решението, защото трябва да се намери баланса между гражданския мир и желанието ни да не се вкарва държавата в хаос", коментира вицепремиерът Дончев. 

"От партийна гледна точка имаме интерес от бързи избори, веднага.", допълни той и поясни, че  всеки от вариантите е възможен, а настроенията са разнопосочни. "Дори при предсрочни избори, това ще дръпне датата с два месеца, но трябва да се прояви максимална чувствителност към това, което се казва от площада", обясни той. Според него гневът и разочарованията са теми, които ще продължат и занапред. 

Загубеното усещане за справедливост е накарало хората да излязат на протести, констатира той. "Очевидно това, което имаме като резултат, не е това, което очакват хората".

Ще има санкции по отношение на компаниите, участващи в строителството на "Турски поток", каза още той по повод появила се неофициална информация, че САЩ ще наложат такива санкции, което би довело до спирането на проектите у нас. "Може да става въпрос и за нас, може и да не става.", каза той.

"Има политически лидери, които се опитват да употребят гражданската енергия, засега несполучливо. Тази енергия не трябва да се употребява - когато има граждански натиск, институциите функционират по-добре", обясни Дончев. "Гняв има, но трябва да бъдем по-смирени". 

Според него в годините назад е имало теми, в които управлението е трябвало да бъде по-решително. "Това са хора, които са ни подкрепяли или търпели, а сега са ни гневни". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ