Три вида бюлетини за местните избори в София

Три вида бюлетини за местните избори в София

Три вида бюлетини за местните избори в София

Три вида бюлетини ще бъдат отпечатани за местните избори в София, стана ясно на брифинг в ЦИК днес, където показаха образците на изборните книжа.

Едната от трите бюлетини е за кмет на столицата. Тя е и най-дълга от всички други кметски бюлетини в страната, тъй като трябва да побере имената на общо 20 кандидати за столичен градоначалник.

Втората листа е за общински съветници. Тя също е с внушителни размери и на дължина и на широчина, с 34 квадратчета с имената на партиите, коалициите и независимите кандидати, а вдясно от тях - кръгчета с номерата на кандидатите в листите, където се отбелязват преференциите.Там номерата са от 101 до 161, тъй като Столичния общински съвет се състои от 61 мандата.

Третата бюлетина е за избор на нов кмет на столичния район „Младост“ след отстраняването на Десислава Иванчева, която бе осъдена и на първа инстанция по дело за подкуп в особено големи размери.

Освен имената на кандидатите и партиите в бюлетините има и квадратчета с опцията "Не подкрепям никого".

От ЦИК напомниха, че гласуването става с отбелязване на знак Х или V с химикал. Припомниха и правилото, че след попълване от избирателя, бюлетината трябва да се сгъне, така че да остане видим номерът й, за да може да се откъсне след това от член на секционната комисия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ