Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тръмп блокирал помощта за Украйна само 90 минути след разговора си със Зеленски

Снимка: Guliver / Getty images

Tелефонният разговор на президента на САЩ Доналд Тръмп с украинския лидер Володимир Зеленски, в основата на процедурата по импийчмънт срещу американския държавен глава, продължава да е център на внимание за западните медии и след гласуването в долната камара на Конгреса във Вашингтон.

Помощта за Украйна е била блокирана почти веднага след телефонния разговор на Тръмп със Зеленски, показват електронни писма, цитирани от лондонския в. "Гардиън". Докато републиканците и демократите продължават да се карат за условията, по които да протече процесът за импийчмънт на президента в Сената, станали известни сега електронни писма на правителството показват, че на служители в Белия дом са били нужни само около 90 минути след злополучния юлски телефонен разговор на Тръмп със Зеленски, за да разпоредят на Пентагона да замрази военното финансиране за Украйна.

Кореспонденцията, публикувана от Центъра за обществена почтеност, изглежда показва, че назначените от Тръмп служители са действали бързо и задкулисно след разговора, за да блокират помощта за Киев от Пентагона, пише "Гардиън", цитиран от БТА.

Същата тема е водеща и за американския в. "Вашингтон пост". Изданието посочва, че високопоставеният служител Майкъл Дъфи, разпоредил спирането на помощта, е от бюджетния отдел на Белия дом. На 25 юли той изпратил имейл на служители в министерството на отбраната.

"Ако Джонсън може да спечели, тогава и Доналд Тръмп може", гласи заглавието на статия, публикувана в британския в. "Дейли телеграф". След изумителната победа на торите, повишавам шансовете на Доналд Тръмп за преизбиране от "слаби" на "силни", подчертава авторът Тим Станли. Брекзит и Тръмп танцуват менует. Изненадващата победа за Брекзит през 2016 г. направи избирането на Тръмп да изглежда възможно; новото мнозинство на Борис Джонсън, изградено върху лозунга "Да осъществим Брекзит", предполага, че Тръмп ще победи демократите догодина. Защо? Защото силите, които участват в това, са много сходни, смята Станли.

Влиятелният американски всекидневник "Ню Йорк таймс" прави сравнение между ситуацията около импийчмънта на президента Ричард Никсън и тази при Тръмп. Изданието изтъква, че навремето Никсън не е разполагал с почти никакви средства да се противопостави на медиите, бил е убеден, че "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" са го взели на мушка и не е имало как да огласява своята гледа точка. Сега обаче, медиите са фрагментирани, посочва "Ню Йорк таймс", а има и десни медии, които непрекъснато осигуряват добронамерени към Тръмп мнения и материали, отклоняващи вниманието от фактите около импийъчмънта.

През 1974 г. 69 процента от американците са имали доверие на медиите, които съобщавали новините "цялостно, точно и честно", според Галъп. Днес броят на тези, които се доверяват на медиите, е 41 на сто, като само 15 процента от тях са републиканци. Бившият адвокат на Никсън Джон Дийн смята, че е било по-вероятно шефът му да оцелее, ако тогава беше имало "Фокс нюз" - единствената медия, за която повечето републиканци казват, че й имат доверие. Тръмп разполага и с "Туитър", за да пуска новини и да достига пряко до електората си, изтъква "Ню Йорк таймс".

още по темата
още от Политика