Тръмп може да бъде разпитан за "руската връзка" в избирането му

Тръмп може да бъде разпитан за руската връзка в избирането му

Тръмп може да бъде разпитан за "руската връзка" в избирането му

Белият дом отказа да коментира информацията, че Доналд Тръмп може скоро да бъде призован за разпит от специалния прокурор Робърт Мълър по разследването на евентуалната руска намеса в американските президентски избори миналата година.

Мълър, бивш директор на ФБР от 2001 до 2013 г., вече обвини за „руската връзка“ няколко близки на Тръмп, сред които ген. Майкъл Флин, бившият му съветник по национална сигурност.  

Флин се призна за виновен, че е излъгал ФБР и прие да сътрудничи на разследването.

„Вашингтон пост“ съобщи, че екипът на прокурора може да разпита и самия президент през близките седмици и че условията – къде, кога и как, са обект на интензивни обсъждания на двете страни.

Според неназовани източници адвокатите на президента се опитват по всякакъв начин да предотвратят личната среща на Тръмп със специалния прокурор. Експерти отбелязват, че следователите отделят голямо внимание на поведението на хората по време на разпита – на жестовете, тона, мимиката.

Една от възможностите е президентът да отговори писмено на някои от въпросите на разследването.

Тръмп упорито отрича предполагаемото „тайно споразумение“ между неговия екип и Кремъл и твърди, че това е „лов на вещици“ срещу него. Освен сътрудничеството с Москва, Мълър се опитва да установи дали президентът е виновен за възпрепятстване на правосъдието. Разследват се обстоятелствата около уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми през май миналата година. Според коми, който свидетелства под клетва пред Сената, президентът лично е поискал от него да прекрати разследването срещу Флин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ