Тръмп обеща гъвкавост при вносните мита за „истинските приятелите“ на САЩ

Тръмп обеща гъвкавост при вносните мита за „истинските приятелите“ на САЩ

Тръмп обеща гъвкавост при вносните мита за „истинските приятелите“ на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп обеща да покаже голяма гъвкавост и сътрудничество към „истинските приятели“ на САЩ по отношение на митата за внос на стомана и алуминий, които създадоха опасения за търговска война с Европа и Китай.

Информацията идва ден, след като говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп планира да предложи 30-дневна отсрочка при въвеждането на митата за Канада и Мексико - партньорите на САЩ в Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА)

 „Трябва да защитим и възродим наново нашата стоманодобивната и алуминиевата индустрия, като същевременно с това покажем голяма гъвкавост и сътрудничество с тези, които са ни истински приятели и които се държат честно с нас в областта на търговията и военното сътрудничество“, написа Тръмп в Twitter.

Президентът на САЩ не поясни кои страни смята за „приятели“ и не каза какво ще им предложи. Той обаче коментира, че новите тарифи целят да ограничат евтиния внос, особено този от Китай, който според него застрашава американската индустрия и работни места.  

Пекин и Брюксел многократно заявиха, че не искат търговска война със САЩ, но че са готови да защитят своите интереси, като Европейската комисия излезе със списък с американски стоки, произвеждани в ключови републикански избирателни райони, на които може да бъдат наложени мита за внос в Европа.

„Ако Доналд Тръмп приеме обещаните мерки тази вечер, ние разполагаме с пълен арсенал, с който да отговорим. Искаме американският Конгрес да разбера, че всички ще бъдем губещи в подобна ситуация“, каза  европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московичи пред телевизия BFM.

ЕС е най-големият търговски партньор на Вашингтон и има втория по-големина търговски излишък със САЩ след Китай.

Ако бъдат одобрени, новите мита за вноса в САЩ ще влязат в сила след два месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ