Тръмп одобри въвеждането на извънредно положение във Вашингтон

Тръмп одобри въвеждането на извънредно положение във Вашингтон

Тръмп одобри въвеждането на извънредно положение във Вашингтон

Американският президент Доналд Тръмп одобри въвеждането на извънредно положение в Вашингтон и нареди изпращане на федерална помощ на властите в столицата преди встъпването в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън на 20 януари, предаде американското издание  „Хил“.

„Днес президентът Доналд Тръмп обяви извънредна ситуация в столичния окръг Колумбия и разпореди федерална помощ в допълнение към усилията на окръга за реагиране на възникналите във връзка с 59-тата инаугурация на президент извънредни обстоятелства, които ще продължат от 11 до 24 януари 2021 година“, съобщиха от Белия дом. Очаква се Националната гвардия да разположи 10 хил. свои войници в столицата до неделя.

Този ход идва, след като през уикенда кметът на Мюриел Баузър отправи искане до президента за обявяване на извънредно положение на фона на потенциални заплахи за инаугурацията на Байдън след щурма на Конгреса от миналата седмица.

Вчера демократите в Камарата на представителите на САЩ внесоха резолюция за импийчмънт президента Доналд Тръмп. Текстът обвинява държавния глава за  подстрекаване на размириците от миналата сряда.

Преди щурма на Капитолия Тръмп изнесе реч пред свои привърженици, повтаряйки отново неверни твърдения за изборна измама и призовавайки хората да се „борят“ срещу признаването на избрания Джо Байдън за президент. Размириците в Конгреса завършиха с 5 жертви и повече от 50 задържани.

Очаква се Камарата на представителите да гласува обвинителният акт за импийчмънт на президента Доналд Тръмп в сряда.

След два месеца на отричане на резултатите от президентските избори, миналата седмица Тръмп призна загубата си и заяви, че ще се фокусира върху върху плавното и спокойно предаване на властта на новата администрация на Байдън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ