Тръмп отмени решението за отнемане на децата на нелегални имигранти

Тръмп отмени решението за отнемане на децата на нелегални имигранти

Тръмп отмени решението за отнемане на децата на нелегални имигранти

Американският президент Доналд Тръмп направи рязък завой и подписа указ за прекратяване на разделянето на деца от родителите им, влезли нелегално в САЩ, съобщават информационните агенции.

Отнемането на повече от 2300 деца от родителите им, изпратени в затвора между 5 май и 9 юни, предизвика вълна от възмущение по цял свят.

Бившият президент Барак Обама нарече вчера тази практика „жестокост“, която противоречи на американските ценности. Няколко часа по-късно Тръмп подписа указа, с който отменя политиката си на „нулева толерантност“ към нелегалните имигранти.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Пол Райън заяви, че законът, който прекратява разделянето семействата на нелегални мигранти ще бъде гласуван днес.

Както и досега, всеки нелегално влязъл в САЩ имигрант ще бъде арестуван и подложен на наказателно преследване. Мярката влезе в сила на 7 май с т.нар. политика на нулева толерантност. Властите твърдят, че не арестуват тези, които са поискали убежище на границата, но медиите в САЩ ги опровергават.

Децата на задържани нелегални имигранти повече няма да бъдат разделяни от родителите си, а заедно с тях ще бъдат изпращани в центрове за задържане, управлявани от министерството на вътрешната сигурност. Според американските закони децата не могат да бъдат задържани в затворите заедно с родителите си и досега това беше причината да ги отделят от тях.

Задържаните семейства ще остават в центровете колкото е необходимо за разглеждането на случаите им, които ще проверяват с предимство, „доколкото е възможно“.

Процедурите обаче могат да продължат с месеци, а понякога и с години. Затова министърът на правосъдието Джеф Сешънс ще трябва да промени съдебното решение, което забранява задържането на дете за повече от 20 дни, дори да е със семейството си.

Тръмп задължи Пентагона да предостави, ако е необходимо, всички свои сгради, които могат да се използват за настаняване на мигранти или да построи нови.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ