Тръмп: Пекин ще направи всичко по силите си, за да загубя президентските избори

Тръмп: Пекин ще направи всичко по силите си, за да загубя президентските избори

Тръмп: Пекин ще направи всичко по силите си, за да загубя президентските избори

Пекин ще направи всичко по силите си, за да загубя президентските избори в САЩ през ноември;. Това заяви американският президент Доналд Тръмп в интервю за Ройтерс.

Пред агенцията Тръмп заяви, че разглежда варианти по отношение последиците за Китай заради вируса.

Тръмп отдавна обвинява Китай за пандемията от COVID-19, която по данни на Ройтерс доведе до смъртта на най-малко 60 хил. души в САЩ и потопи американската икономика в дълбока рецесия, влошавайки шансовете на Тръмп да спечели втори президентски мандат.

Президентът републиканец, който понесе много критики, че не е предприел навременни мерки, за да подготви Съединените щати за пандемията, заяви, че Китай е трябвало да уведоми света по-рано за коронавируса.

Попитан дали обмисля да използва въвеждане на нови мита върху вноса от китай или опрощаване на дълг към страната, той отговори:„ Има много неща, които мога да направя. Разглеждаме ситуацията“.

„Китай ще направи всичко по силите си, за да изгубя тази надпревара“, каза още Тръмп, като добави, че според него Пекин иска Джо Байдън да стане президент.

„Те постоянно PR, за да се представят като невинни“, заяви Тръмп, по отношение на китайските официални лица.

Той добави, че постигнатото с китайския президент Си Цзинпин споразумение, което е целяло да намали търговския дефицит на САЩ с Китай, е повлияно много зле от икономическите щети, нанесени от вируса.

Високопоставен служител от администрацията на Тръмп заяви в сряда, че неформалното „примирие“ в словесната война между Тръмп и Си, което бе договорено с телефонен разговор през март, вече е приключило.

Тогава двамата лидери обещаха, че правителствата им ще си сътрудничат в борбата срещу пандемията. През последните дни обаче Вашингтон и Пекин си разменят тежки обвинения за произхода на вируса и реакцията към него.

Макар че Тръмп и неговите подчинени поддържат остра реторика срещу Китай, те избягват директните нападки срещу Си, който американският президент многократно е наричал „приятел“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ